2014-01-14 17:32:09• hírek • Szatmár.ro

Újabb javaslatokat elemeztek ki a tanácsosok

Az olvasóink Szatmárnémeti közlekedésére tettek változtatási javaslatokat - városi tanácsosok válaszolnak.

A Szatmár.ro és az Auto Check Center közös akciójában arra kértük az olvasókat: mondják el nekünk, milyen változásokat eszközölnének Szatmárnémeti közlekedésében. A javaslatokat Maskulik Csaba és Butka Gergő városi tanácsosok elemezték ki és adtak választ a felvetésekre.

Cikksorozatunk első részében már számos javaslatot és választ közöltünk, ezek itt olvashatók. A második részt kedves olvasóink itt találják, a mostani, harmadik résszel pedig zárul a sorozat.


Nagy Anita

Az észlelt probléma helye: a Decebal híd lába a Szamos bal oldalán
Az észlelt probléma leírása: Talán egy állandóan ott álló közlekedési rendőr oldhatná meg a problémát: az autósok sok esetben az egyenesen haladók sávjába sorolnak be, majd "bebújnak" a balra fordulók közé. Bár elvileg fel van téve egy kamera, amelyik ezt figyeli, ehhez képest soha nem történik semmi, mindenki bújkál - ami koccanás és rosszabb esetben balesetveszélyes.

A tanácsosok válasza: Ezt a problémát már többször felvetettük irásban, tárgyaltuk is, a válasz az volt hogy a rendőrség erőforrásai korlátozottak és nem tudnak erre a szakaszra állandó felügyeletet biztosítani.


Alpár

Észlelt probléma helye: Decebal híd
Észlelt probléma leírása: Borzasztóan zavaró sötétedés után, mint gépkocsivezetőnek és mint lakosnak egyaránt, a Decebal híd lábánál lévő óriási elektromos reklámtábla. Nem csak elvonja a figyelmet, de bosszantó is. Úgy gondolom, hogy legalább sötétedés után indokolt lenne lekapcsolni.

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt, tény hogy erős a fényük, a mi szemünket is sokszor zavarják. Viszont a világ más városaiban is, Szatmáron is a reklámtábláknak pont ez a céljuk, hogy felhivják az elhaladó autósok, gyalogosok figyelmét. Ezek az outdoor reklámpanelek megkapták a közlekedésrendészet engedélyét felhelyezés előtt, ezek szerint megfelelnek a törvényes előirásoknak.


Kalmár Gyula

Észlelt probléma helye: Henri Coanda sugarut ill a Fantanii u. keresztezodese (az Economic elotti utkeresztezodesre ravezeto harom savos szakasz).
Észlelt probléma leírása: Az adott szakaszon az a probléma, hogy a körforgalomba bevezető útszakasz három sávos, míg a körforgalomban csak két vagy egy sáv van (mert felfestés egyáltalán nincs, így csak találgatni lehet), így sokszor előfordul (pláne azért mert rögtön a körforgalom előtt egy gyalogos átkelő is található) hogy három egymás melletti autó három sávon egyszerre ér be az amúgy két/egy sávos körforgalomba, ahhol találgatni lehet, hogy ki is van végül is elsőbbségben. Persze az út két oldalán kb 50 méterrel a körforgalom előtt van két tábla mely jelzi, hogy a szélső sáv egyesül a középsővel, és van pár többnyire lekopott aszfaltra festett nyíl is ami ezt mutatja, de ettől függetlenul a három sáv a zebráig ami szinte a körforgalomban van, nem szűnik meg. Sok autós pedig egész egyszerűen nem veszi figyelembe a fent említett jelzéseket, ami persze nem azt jelenti, hogy utólag hibást nem lehet találni vagy, hogy éppenséggel a sávegyesülés nem volt jelölve, viszont ez nem változtat azon, hogy a helyzet balesetveszélyes. Ugyanígy balesetveszélyes az is, hogy a körforgalomban hónapok óta nincs felfestés, és csak találgatni lehet hogy hány sáv van benne akkor.

A tanácsosok válasza: A körforgalmat sajnos csak igy lehetett technikailag megoldani, nincs tudomásunk arról, hogy ott baleset történt volna.  Javasolni fogjuk a felfestés tavaszi ellenőrzését és a jelzések érthetőbbé tételét.


Kalmár Gyula észrevétele


Észlelt probléma helye: Basarabia es Zimbrului u. keresztezodese
Észlelt probléma leírása: A jelzett keresztezodesben, fouton az halad aki a Basarabian jon es elter jobbra a Zimbruluira a Golescu hid iranyaba (ill forditva), igy gyakorlatilag a fout 90 fokban elter. Ezt csak a helyiek ismerik tobbnyire, es nagyon sokszor elofordul, hogy arra nem jartas soforok (foleg 20 tonnas kamionok vezetoi, akik a Textil uzemhez jonnek / onnan mennek vissza a foutra) csak ugy atvagtatnak az utkeresztezodesen ( a Basarabia uton ) felteletezven, hogy egyenes uton vannak, tehat nekik van elsobbseguk. A helyzetet az sulyosbitja, hogy a nyomvonal egyszer volt felfestve, es elegge kopott allapotban van, a KEK szinnel jelolt helyen nincs egy elsobbseget alatamaszto jelzotabla, amely mutatja egyben, hogy a fout 90 fokban balra ter, a SARGA szinnel jelolt helyen levo elsobbsegadasra kotelezo jelzotabla pedig csak utolso pillanatban veheto eszre, mivel a fak kitakarjak az ev tulnyomo reszeben kitakarjak. Nem egyszer jartam mar szemelyszerint is balesetkozeli helyzetben ezen a helyen, a dudalasnak pedig az lett a vege, hogy a masik sofornek "allt foljebb", mivel egesz egyszeruen meg volt gyozodve arrol hogy neki van elobbsege.

A tanácsosok válasza: Köszönjük a javaslatot, kérni fogjuk a kereszteződésben egy fehér csik és egy elsőbbségadásra kötelező jel felfestését az úttestre, illetve a tábla "kinnebb" helyezését az úttest felé.

Kalmár Gyula észrevétele


Észlelt probléma helye: Lalelei sugarut es Karolyi u. keresztezodese ( a Golescu hidrol lejovet / jobbrakanyarodaskor)
Észlelt probléma leírása: Nagyon jo dolog, hogy a jelzolampakat mar jo ideje ellattak idoszakosan villogo jobbra jelzo zold lampaval, a problema csak abbol fakad, hogy a gepjarmuvezeto nincs honnan tudja mikor valt ez pirosra (szunik meg) mivel nincs koztes jelzes ill letezik egy olyan pont amikor a zold villogo jelzes megall, es 1 masodpercen belul az utat keresztezo gyalogosok mar "ugranak" is az uttestre, mivel a Karolyi uttal parhuzamos zebra jelzolampaja epp akkor valt zoldre. Termeszetes hogy szukgesges ugy a gyalogosok mint a vezetok elovigyazatossaga ennel a jelzesnel, de ez a megoldas igy akkor is balesetveszelyes, es igen "stresszes" a gyalogosoknak is meg a vezetoknek is. A megoldas talan az lenne hogy egy olyan jelzest bevezetni ennel az utolagos zold/jobbra jelzonel amibol a gepjarmuvezeto rajon arra hogy mar csak par masodperc van hatra a jelzesbol, vagy egesz egyszeruen hamarabb kikapcsolni azt par masodpeccel mint jelenleg. ps. az emlitett helyzet szinte igaz minden olyan szatmari utkeresztezodesre ahhol a hasonlo jobbra kanyart, zold ideiglenesen villogo extra lampa engedelyez es zebra kovet.

A tanácsosok válasza: Az észlelt problémát továbbitottuk a jelzőlámpákat üzemeltető cég felé, jelenlegi állás szerint nem lehet az időeltolást megoldani mivel az időszakosan villogó zöldet a gyalogos lámpa vezérli és abban a programban nem létezik a sárga.

Kalmár Gyula észrevétele


Andrei Pop

Észlelt probléma helye: A Lucian Blaga es Santierului utca keresztezodes - Gyalogatkelo
Észlelt probléma leírása: Ezen a helyen ha a Lucian Blaga jobb oldalarol (a varosbol kifele menet) a bal oldalara akar a gyalogos atkelni akkor a kepen lathato GIA Shop reklamtabla szepen eltakarja a gyalogost. Vagy szinte mar a jarda szegelyre kell kiallni hogy valamennyire lathato legyen ES lassa is a kozeledo autokat vagy agaskodnia kell a reklamtabla fole. Mint gyalogos is zavaro es mint sofor is zavaro mivel ha a sofor nem tudja hogy ott mire szamitson csak azon veszi eszre magat hogy van elotte egy gyalogos.

A tanácsosok válasza: Teljesen jogos, a tábla nincs kihelyezve szabályszerűen, valószinűleg engedély nélkül, kérni fogjuk a tábla áthelyezését.

Andrei Pop által jelzett közlekedési gond


Észlelt probléma helye: Santierului - Lucian Blaga keresztezodes
Észlelt probléma leírása: A Lucian Blaga fele haladva a Santierului utcarol, a vegen egy STOP tabla fogad ami helyes, de ami nem az az hogy nincs egy kotelezo jobbra tabla es sokan be is ternek balra amivel ugyebar nem csak hogy dupla zarovonalat lepnek at de a festett "szigetet" is. Hasonlo dolgot szoktak megtenni (altalaba taxisok) amikor raternek a Blaga utrol a Santieruluira balra kanyarodva.

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt, jogos, kérni fogjuk a "kötelező jobbra" tábla kihelyezését és a festett szigeten bólyák kihelyezését amelyek meggátolják majd hogy az autósok keresztülmenjenek a 3 sávon.

Bandi Pop észrevétele


Balogh Ákos

Észlelt probléma helye:
Mihai Eminescu utca
Észlelt probléma leírása: Szomoru hogy egyesek kisajatithatjak azt ami kozpenzen epul es ugy erzik csakis nekuk van joguk hasznalni! Amiatt a rovid utszakasz miatt kb 1 km kell kerulni ha a Poliklinikahoz szeretnek eljutni autoval . Abszolut esszeru! legyen a Mihai Eminescu utca vegig haszalhato MINDENKI szamara!!!

A tanácsosok válasza: Jogos, tényleg fontos átkötő szakaszról van szó, javasolni fogjuk az áthajtási tilalom feloldását (és kiváncsiak vagyunk a Rendőrség válaszára)

Balog Ákos ésyrevétele


Medve A. Sándor

Észlelt probléma helye: 15-ös lakótelep
Észlelt probléma leírása: A probléma már régi de sajnos még ma is aktuális, a "Dariu Pop"iskola meg szünésével a 16-os gyerekek egy része a "Petöfi Bălcescu" iskolába kénytelen járni, Egy biztonságos ut még ma sincs kijelölve a gyerekeknek. Ime egy lehetséges út az iskola oldalánál a garázsok előtt, egy zebra mely sehová sem vezet, esetleg neki a tömbház falának.

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt, sajnos a fotó alapján nem derült ki melyik utcákról van szó az iskola körül. Megkérjük pontosítson pár részletet és emailben küldje el nekünk, foglalkozunk vele!

Medve A. Sándor észrevétele


Észlelt probléma helye: 16-os mikró, Sănătăţii u.
Észlelt probléma leírása: A kocsik nem tarják be a kötelező 5 métert, amellett, hogy alig férnek el a gyerekek, még a szabályosan közlekedő autóvezetőt is meglepheti a kocsik közül kilépő kis iskolás, hisz van aki oly alacsony hogy csak akkor lehet észlelni amikor kilépet.

A tanácsosok válasza: Az egész lakónegyedre érvényes, többéves probléma. Számos esetben üresek a tömbházak közötti, betonozott, kivilágitott parkolók, mivel mindenki a saját ablaka előtt szeretne parkolni. Javasolni fogjuk a helyi rendőrségnek a gyakoribb járőrözés bevezetését, a székhelyük is épp a lakónegyedben van.

Medve A. Sándor észrevétele


Észlelt probléma helye: 16-os mikró, buszmegáló
Észlelt probléma leírása: Egyes kocsik teljesen elfoglalják a járdát amely a buszmegálló és a park között van. Itt próbáljon elhaladni egy gyerek az iskolába, netán valaki egy gyerekkocsival. Amióta a parkon átvezető utat KIKÖVEZTÉK lehetetlen gyerekkocsival áthaladni, mert olyan, hogy kirázná a gyerekből a szuszt.

A tanácsosok válasza: Erdély második legnagyobb népsűrűségű negyedéről lévén szó, ugyanezt tudjuk mondani: javasolni fogjuk a helyi rendőrségnek a gyakoribb járőrözés bevezetését ezen a szakaszon. A kövezési, aszfaltozási munkálatok kivitelezése is rossz minőségű a negyedben és a töltésen, ezeket rendszeresen számon kérjük a városvezetéstől.

Medve A. Sándor észrevétele


Sorban Iosif

Észlelt probléma helye: B-dul Traian és B-dul V.Lucaciu csomópont
Észlelt probléma leírása: A gyalogosoknak szánt idotartam 29 másodperc - nem elegendő az átkelésre a zebrán, mint ahogy a képen is látszik. Egy kb. 50 méteres szakasz megtétele egy idősebb ember számára kihívás és lehetetlen, ezért is veszélyesnek találom.

A tanácsosok válasza: Ahogyan már írtuk, 120 másodperc a maximális idő egy teljes jelzőlámpa-ciklusra, egy ilyen ciklusba ennyi gyalogos-idő fér bele. Más kereszteződéseknél elegendő, itt viszont a táv sokkal hosszabb, a közbeékelt „szigetek" meghosszabbítják az átkelési időt, érdemes 2 „körben" átkelni a hosszabb szakaszokon.

Sorban Iosif felvétele


Észlelt Probléma helye: Str.Martirilor Deportati és Nicolae Golescu keresztezodés
Észlelt probléma leírása: A Golescu híd lábánál lévő két utca (M. Deportati és N. Golescu) közötti átkelést zavaró, mára nagy ranőtt növényzet akadályozza a kilátást.

A tanácsosok válasza: Kollégáimmal nem tudtuk pontosan beazonositani a helyet, megkérjük küldjön néhány képet emailben és tájékoztatjuk a lehetséges megoldásról.


Török Rómeó

Észlelt probléma helye: Szatmár megye, Batiz község, a 149c-s ut kereszteződése az E81-essel.
Észlelt probléma leírása
: Pár hónappal korábban, megnagyobbították az útkereszteződést, a munkálatok kezdetekor levették az összes irányjelző táblát, ezeket azóta sem rakták vissza, szegény külföldi aki gps berendezés nélkül indult útra mikor ehhez a kereszteződéshez ér és mondjuk Nagybánya irányába szeretne menni, nem tudja merre vegye az irányt. Jó lenne ha ezek a táblák visszakerülnének már a helyükre !!!

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt, ez a probléma kívűl esik a hatáskörünkön de továbbítottuk RMDSZ-es megyei tanácsos kollégáinknak, ők felveszik a kapcsolatot az illetékesekkel.


Nagy Péter

Észlelt probléma helye: Marsilia utca, Szatmárnémeti
Észlelt probléma leírása:
A Marsilia utcai stoptáblát csak ősszel lehet észrevenni, egész nyáron kitakarja a lomb.

A tanácsosok válasza: Kérni fogjuk egy keresztcsik felfestését, a fa rendszeres nyírását a nyári szezonban.

Marsilia utca Szatmárnémetiben


István Tulik

Észlelt probléma helye: Closca sugárút, Szatmárnémeti
Észlelt probléma leírása:
Szeretném kérni, hogy a Closca sugárúton levő körforgalom előtt legyenek földre festett csíkok Zsadany felől jövet is, mert lassítás nélkül hajtanak be a körforgalomba az onnan érkezők, megszokásból.

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt, többször áthaladunk rajta naponta és úgy véljük, ez kivételesen egy jól belátható kereszteződés, a Zsadány felől jövő belátja hogy nem érkezik senki a körforgalomból, eddig baleset sem történt, nem látjuk indokoltnak a túlzott lassítás bevezetését ezen a ponton.



Körforgalom a Closca sugárúton

Sorban Iosif

Az észlelt probléma helye: kereszteződések és jelzőlámpák
Az észlelt probléma leírása: 1. Nagyban megkönnyítené és biztonságosabbá tennék az útkereszteződéseket egy egyszerű fehér csík felfestésével, mivel sokszor a táblák vagy nem látszanak, hiányosak, vagy sötétben nem jól látszanak. 2. Egy másik észrevételhez szolnék hozzá (Kalmár Gyula írásához), hogy a jobbra villogó jelzőlámpákat csak egyszerű átprogramozással meg lehetne oldani (kialudjanak mielőtt a gyalogosé zöldre váltana; a képen is jól látszik, hogy már a sárgáról vált át pirosra, de a jobbra villogó még működik)

A tanácsosok válasza: 1. Igy van, balesetveszélyes és nehezen belátható útkereszteződések esetében indokolt a fehér felfestés alkalmazása, ilyet alkalmaztunk a George Coşbuc és Crasna utcák kereszteződésénél. Megkérjük, konkrét utcákra vagy kereszteződésekre vonatkozó javaslatát emailben juttassa el hozzánk és indokolt esetben javasolni fogjuk a bizottságnak.

2. Jelzőlámpák: a jelzett problémát továbbitottuk a jelzőlámpákat karbantartó cégnek,  sajnos az ő tehnikai indoklásuk szerint átprogramozással nem lehet megvalósitani mivel az időszakosan villogó zöldet (intermitent) a gyalogos lámpa vezérli.

Sorbáj Iosif hozzászólása

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: