2012-10-04 16:46:30• hírek • Kocsis Zoltán

Irtsd a parlagfüvet és utazz Koppenhágába!

Immár hetedik alkalommal szervezi meg az „Élet a környezetért, élet az emberért" elnevezésű ismeretterjesztő versenyt a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Az idei verseny témája a parlagfű irtásának és az újrahasznosítható hulladék szelektív gyűjtésének fontossága, a résztvevő iskolások pedig egy koppenhágai utazást nyerhetnek.

A versenyt indító sajtótájékoztatóra csütörtökön, a Kossuth-kertben található Zöld Házban került sor, ahol Békéssy Erzsébet, az Ügynökség igazgatója köszöntötte a polgármesteri hivatali, a prefektúra és a tanfelügyelőség képviselőit valamint a magyarországi vendégeket: Jordán Lászlót, a vidékfejlesztési minisztérium Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalának elnökhelyettesét, Elek Tamást és Bucsi Katalint, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közművelődési és Képzési Intézet igazgatóit, Sipost Tibort, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója valamint Váradi Istvánt növényvédelmi felügyelőt.

A Környezetvédelmi Ügynökség a tanfelügyelőség honlapján keresztül pénteken juttatja el valamennyi Szatmár megyei iskolához a részvétel feltételeit. A tanintézmények október 19-ig nyújthatják be nevezésüket. Egy iskolát három diák és egy tanár képviseli. A pedagógusokat a magyarországi fél képezi majd ki, majd ők készítik fel a gyerekeket a decemberi versenyre. Az első három iskola (általános és középiskola külön-külön) jut tovább a 2013 június 5-én, a Nemzetközi Természetvédelmi Napján megrendezendő nemzetközi versenyre. Az itt legjobb eredmény elérő három iskola csapatának tagjai Koppenhágába utaznak, ahol meglátogatják többek között az Európai Környezetvédelmi Ügynökség székhelyét. „Szeretnénk bemutatni a gyerekeknek, hogy milyen karrierlehetőségek rejtőznek a környezetvédelem területén", mondta Békéssy.

Mindemellett tavasszal a résztvevő iskolák egy önmaguk által kiválasztott területen parlagfűirtási akcióban vesznek majd részt. A júniusi döntőre bejutóknak pedig egy-egy tervet kell készíteniük, melynek témája, hogy miként szerveznének egy olyan tájékoztató kampányt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a parlagfű okozta veszélyekre, problémákra. A legjobb pályamunkát pedig az Ügynökség szakemberei meg is valósítják.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség immár hetedik alkalommal szervezi meg az „Élet a környezetért, élet az emberért" elnevezésű ismeretterjesztő versenyt. Az évek során a témák között szerepelt a szelektív hulladékgyűjtés, a biodiverzitás, a víz-és a levegőminőség. A versenyben részt vevő legügyesebb gyerekek ellátogathattak többek között Bécsbe, a Duna-deltába, Hajdúszoboszlóra, különböző magyarországi természetvédelmi területekre. Az idén pedig Koppenhága a cél.

„Az eddigi rekord az 69 iskola volt, még 2006-ban. Szeretnénk, ha ez most megdőlne", mondta Békéssy.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: