2010-09-15 11:41:17• hírek • Venczel Katalin/MTI

Újabb hazaküldött romák

A francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) által bérelt különgépeken Párizsból közel 160, Marseille-ből pedig 69 romániai roma, köztük 12 gyermek indult haza kedden Bukarestbe - közölték repülőtéri források, illetve a határőrség.

Alain Testot, az OFII területi igazgatója elmondta: a hivatal nem csak a járatot biztosította, hanem a hazatérő felnőtteknek 300 eurós támogatást, a gyerekeknek pedig 100 eurós segélyt is folyósít. A romáknak Marseille-ben kedden reggel a városi kerékpárstadionnál volt a gyülekező, ahonnan autóbuszokkal szállították őket a repülőtérre. A várt száz személyből azonban csak 69-en jelentek meg.

Alain Fourest, a dél-franciaországi városban a romákat segítő egyik helyi egyesület elnöke a helyszínen "botrányos és illegális, sötét színjátéknak" minősítette az eljárást. Véleménye szerint a családok "gyomorgörccsel" indultak útnak, mert "aközött választhatnak, hogy kényszerből visszamennek a származási országukba vagy pedig éhen halnak és a rendőrség naponta zaklatja őket".

Az újabb kiutasításokat megelőzően Brice Hortefeux belügyminiszter módosította annak a körlevélnek a szövegét, amelyben a tárca az illegális telepek felszámolását kéri a prefektúráktól. A hétfőn este kiadott utasítás már nem tartalmazza azt a diszkriminatív utalást, hogy "elsősorban a cigánytáborok" megszüntetésére kell a hatóságoknak törekedniük.

Az igazságügyi EU-biztos kedden szégyenteljesnek nevezte a francia hatóságok romákkal szembeni fellépését, és kötelességszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba Párizzsal szemben. Viviane Reding az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján kijelentette: véleménye szerint indokolt, hogy diszkrimináció miatt jogi kötelességszegési eljárást indítsanak Franciaországgal szemben, mert kiderült, hogy - a párizsi kormány képviselőinek állításaival ellentétben - igenis olyan utasítás alapján toloncoltak ki romákat az országból, amely figyelembe veendő szempontnak tekintette az etnikai csoporthoz való tartozást.

A francia belügyminisztérium adatai szerint július 28. óta 441 illegális táborhelyet számolták fel országszerte, a bevándorlási minisztérium közlése szerint pedig július vége és augusztus vége között mintegy ezer "nem rendezett helyzetű" román és bolgár állampolgárságú romát toloncoltak ki az országból.


Felszámolják a romatelepeket
Felszámolják a romatelepeket


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: