2012-11-02 10:00:33• hírek • MTI

Újabb halasztás a Mikó-perben

A vádlottak kérésére ismét elhalasztották csütörtökön a tárgyalást a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása perében, amelyet a ploiesti-i ítélőtábla legközelebb december 5-én tűz napirendre.

Cristina Georgescu bíró, az ítélőtábla szóvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta: a halasztást a vádlottak ügyvédje kérte arra hivatkozva, hogy nem tud megjelenni a bíróság előtt.
Marosán Tamás, az egyik vádlott az MTI-nek elmondta: ügyvédjük azért nem tudott jelen lenni, mert egy másik perben volt tárgyalása, amelynek időpontját korábban tűzték ki.

A Mikó-per másodfokon október elején kezdődött, de érdemben akkor sem tárgyalták az ügyet. A december 5-i dátum így a harmadik kitűzött időpont.

A Mikó-perben első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt Markó Attila államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját. Mindketten tagjai voltak annak a restitúciós bizottságnak, amely 2002-ben visszaszolgáltatta a református egyháznak Háromszék legjelentősebb iskolájának épületét, amelyet még a kommunizmus idején államosítottak. Silviu Clim, a román igazságszolgáltatási minisztérium volt jogi tanácsadója - aki szintén tagja volt a bizottságnak - három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Szeptember 1-jén Sepsiszentgyörgyön nagyszabású tüntetést szerveztek az erdélyi magyar történelmi egyházak, amelyek az első fokú bírósági ítéletet precedensértékűnek tekintik. Úgy vélik, hogy ez alapját képezheti egy esetleges "újraállamosítási folyamatnak".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: