2019-10-21 10:17:02• hírek • Bede Emőke

Újabb halálos áldozatot követelt a nyugat-nílusi láz

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ legfrissebb összesítése szerint mostanra hatvannégyre emelkedett Romániában a nyugat-nílusi lázzal fertőzött páciensek száma.

A mérleg szerint a június 3. és az október 17. közötti időszakban összesen 64 betegről derült ki, hogy nyugat-nílusi láz okozza tüneteiket. Mi több, a tájékoztatásból az is kiderült, hogy tovább emelkedett a halálos áldozatok száma: a hatóságok jelenleg 7 olyan páciensről tudnak, akinek az elhalálozásában egyértelműen nagy szerepe volt a betegségnek.


A legtöbb esetet Calarasi, Konstanca, Iasi és Tulcea megyékben regisztrálták, a legkevesebbet pedig Botosani, Dolj, Ilfov, Prahova Vaslui, Suceava és Szatmár megyében. Az összesítés szerint megyénkben egyelőre csak egyetlen pácienst kellett a nyugat-nílusi láz miatt gyógykezelésben részesíteni. Sajnos arra a központ adatai nem terjednek ki, hogy az érintettek hol kerültek kapcsolatba a fertőzést hordozó szúnyoggal.


A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) korábbi tájékoztatása szerint a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85%-ában tünetmentesen, 10-20%-ában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul. Az esetek kevesebb, mint 1%-ában kóros agytörzsi elváltozások jelentkeznek: a vírus gerinc- és agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható és bénuláshoz, kómához vagy a halálhoz vezethet. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, az idősek és betegek, mert gyenge az immunrendszerük; náluk a fertőzés halállal is végződhet.


A DSP néhány óvintézkedést fogalmazott meg, melyeket szem előtt tartva minimálisra csökkenthető az esélye annak, hogy a nyugat-nílusi láz elérjen bennünket. A szúnyogok ellen védekezzünk riasztószerekkel, a lakásunk ablakára pedig szereljünk hálót, mely nem engedi beszökni a vérszívókat. Ha kertes házban élünk, akkor törekedjünk arra, hogy udvarunkon ne alakuljanak ki pocsolyák, illetve mi magunk se látogassunk állóvizeket, mocsarakat. Ha mégis így tennénk, lehetőség szerint viseljünk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: