2011-11-28 17:21:05• hírek • Kocsis Zoltán

Újabb haladékot kaphat a strand kiépítője - kedden határoz a tanács

Jövő év május 31.-ig kaphat haladékot a Beny Alex kft, hogy megnyissa a szatmárnémeti strand évek óta használaton kívüli medencéit. Amennyiben a vállalkozónak az újabb, már sokadik határidőt sem sikerül tartania, akkor végérvényesen felbontaná a város a koncessziós szerződést. Ilyés Gyula polgármester hétfői sajtótájékoztatóján számolt be a tervekről, amelyekről a Városi Tanácsnak kedden kell döntenie.

Ilyés szerint két jelentős oka van annak, hogy a vállalat a legutóbbi, október 31-két érintő határidőt sem tudta betartani. Az egyik ok magához a kivitelezőhöz kapcsolódik, hisz kiderült: mind anyagilag, mind pedig szervezettségben túlvállalta magát. A másik ok a mintegy 16 hektáros terület zavaros tulajdonviszonyai. Az 1970-es években ugyanis, amikor a strand épült, az akkori rendszer fittyet hányt a tulajdonjogokra. A kisajátításról még tanácsi határozat sem született. A rendszerváltás után az első restitúciós törvények még arról szóltak, hogy a közterületeket nem lehet visszaigényelni, így a legtöbben elfogadták az egyéb kárpótlást. Később azonban ez a törvény megváltozott, magyarázta a polgármester, minek következtében megnőtt a visszaigénylők száma. „Ebben a helyzetben 2005-ben az összes érdeklődő hátat fordított, csak a Beny Alex kft. nem", mondta a polgármester.

Mivel a kivitelező nem tudta betartani a határidőket, két lehetősége maradt a polgármesteri hivatalnak: újabb haladékot ad, vagy felbontja a szerződést. Utóbbi esetben újabb két alternatíva nyílik: a város megpróbálja saját pénzén kiépíteni a strandot, vagy újabb befektető(ke)t keres.

Ilyés elmondása szerint Szatmárnémetinek évi két-három millió euró áll rendelkezésére különböző befektetések foganatosítására. Ez pedig egyszerűen kevés lenne a strand kiépítésére. Arról nem is beszélve, hogy teljesen új terveket kellene készíteniük, közbeszerzési árveréseket szervezni, amivel legalább egy évet veszítene az ügy. Egy új befektető érkezésével mindez elkerülhető lenne, de a „rendezetlen jogi viszonyok miatt eddig mindenki elállt a dologtól", mondta a város első embere.

Félig-meddig kész medence

Éppen ezért Ilyés a szerződés folytatását javasolja a határozattervezetben. „Ebben óriási a rizikó, a másik két esetben pedig csak hatalmas kiadások és bizonytalanság rejlik. Az idő pedig csak múlik", indokolta javaslatát Ilyés.

A polgármester viszont kihangsúlyozta: május 31 az utolsó határidő és ezt az új szerződésben az eddigieknél is szigorúbban rögzítik. Nyomatékosította, hogy a szerződés feketén-fehéren leírná: ha akkor sem lesznek használhatóak a medencék, akkor végérvényesen felbontják a szerződést a Beny Alex kft-vel.

Hotel lesz belőle valamikor...

A Vasile Tantas vezette vállalat korábban 49 évre koncesszióba kapta a strandot. A tervek nagyszabásúak voltak: medencék, csúszdák, hotelek, étterem, sportpályák. A munkához 2009-ben fogtak hozzá és azóta sorra lépték át a határidőket: előbb 2010 november, majd 2011 tavasza, aztán júniusa, végül pedig novembere. A cég megközelítőleg 250 milliárd régi lejt (25 millió új lejt) fektetett a munkálatokba, minek következtében a hét medence, a kutak és a vezetékek nagyjából működőképes állapotban vannak. A szállodák és egyéb kiszolgáló épületek viszont leginkább egy hatalmas építkezési telepre emlékeztetnek. Amelyen idén még a telep portása szerint is alig dolgoztak valamit.

Amennyiben kedden a Városi Tanács rábólint a szerződés meghosszabbítására, jövő május 31.-ig valamennyi tervezett medencének működőképesnek kell lennie, amelyek képesek vendégek fogadására.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: