2011-10-11 16:20:58• hírek • MTI

Újabb gyújtóbombákat találtak Berlinben

Újabb gyújtóbombákat hatástalanított a rendőrség kedden Berlin délkeleti részében egy fontos vasúti csomópont közvetlen közelében

A rendőrség szóvivője szerint a palackok ugyanazt a gyúlékony folyadékot tartalmazták, amelyet az előző nap a berlini főpályaudvaron hatástalanított gyújtóbombák. Értesülések szerint nem kizárt, hogy benzinről van szó.
A hatóságokat ezúttal is egy vasutas riasztotta, aki a három gyanús palackot a sínek közvetlen közelében észlelte.
Hétfőn ismeretlen tettesek gyújtóbombás merényletet hajtottak végre a Berlin és Hamburg között közlekedő vonat pályájának brandenburgi szakaszán. A keletkezett tűz következtében több jelzőberendezés megrongálódott.

Az előző nap elkövetett, illetve tervezett merényleteket egy izlandi vulkán után Hekla néven jelentkező szélsőbaloldali csoport vállalta magára. A csoport internetes állásfoglalásában a többi között azt hangoztatta, hogy a gyújtóbombás akciókkal az afganisztáni német katonai szerepvállalás ellen kívánt tiltakozni. A berlini hatóságok a szélsőbaloldali csoport állásfoglalását hitelesnek nevezték. Ehrhart Körting, belbiztonságért felelős szenátor kedden közölte, hogy fontolóra vették a biztonsági intézkedések szigorítását a pályaudvarokon. A szenátor ugyanakkor a lakosság segítségét kérte, hangoztatva, hogy nem tudnak minden vasúti sín mellé rendőrt állítani. Ennek kapcsán elismerte, hogy az elmúlt hónapok - elsősorban Berlint sújtó - autógyújtogatásaival szemben a hatóságok a nagy erőkkel történt nyomozás ellenére is szinte teljes mértékben tehetetlenek voltak.

Szakértők azzal számolnak, hogy a merényletkísérletek folytatódni fognak. A rendőrség szakszervezete úgy vélte, hogy a szélsőbaloldali csoportok az autógyújtogatások után most a vasutat, illetve a közlekedési infrastruktúrát vették célba. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek, és a berliniek életében - a félelem mellett - komoly nehézségeket okozhatnak.
Értesülések szerint a német vasút, a Deutsche Bahn és a rendőrség az együttműködés erősítésében állapodott meg. A Deutsche Bahn szóvivője ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a különböző szélsőséges csoportok elleni harc az állam dolga.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: