2010-06-23 16:09:41• hírek • Szatmar.ro

A Pannónia szálló a szatmáriaké!

Visszalépett az eddigi tervek folytatásától a Pannónia szálló tulajdonosa. A sokakban felháborodást kiváltó, az épület eredeti jellegét megváltoztató építkezéseknek ezennel vége.

Amint arról már többször is írtunk, a Vasile Tantas tulajdonát képező egykori Pannónia (jelenleg Dacia) szállón bár naprakész engedélyekkel, de a szatmáriak haragját kiváltó változtatások vették kezdetét. A lakosság az egészből csak annyit észlelhetett, hogy a külső falak megerősítése után összeszedett állványzat helyén a Ruha István átjáró egykori állapota megváltozott, az addig ismert jellegzetes átjáró helyén egy betontömb, kapuk nélküli betongarázs áll.

Többen civil megmozdulásokat szerveztek, az eredeti állapotok helyreállítása céljából, a város épületeit szívén viselő sajtóorgánumok képviselői pedig cikkekkel hívták fel az illetékesek figyelmét arra, hogy bár új tulajdonosa van az épületnek, a város lakói magukénak érzik ezt és ellenzik a változtatásokat. Egy civil kezdeményezésre, két műemlékvédelmi szervezet bevonásával aláírásokat gyűjtöttek, végül talán ennek köszönhetően sikerült elérni, hogy a felháborodott lakosság hangja eljusson a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumba és hogy a tulajdonos elálljon eddigi terveitől. Radu Hossu, a Dacia Rt. igazgatója portálunknak elmondta az épület felújításába, illetve ennek eredeti állapotába hozására körülbelül két éve kezdtek bele.

Ekkor egy olyan céget kértek fel a tervek elkészítésével, amely a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium által is bizalmat élvezett. A tervek elkészítésére 435 ezer eurót különítettek el. Az első felmérések alapján már rájöttek, hogy az épületen nem elég egy egyszerű felújítást végezni, mivel a múlt század elején épült szálló már nem felel meg a biztonsági előírásoknak. Első lépésben a földfelszín alá négy és fél méter mélyre ástak, az épület alulról történő megerősítése érdekében, majd ezután a jobb- és bal oldal megerősítésére került sor. Ez fél éves munkába és másfél millió euróba került, mondta Hossu.


Újra dolgoznak a szálloda felújításán
Újra dolgoznak a szálloda felújításán


Kialakítottak egy európai szintű konferenciatermet, amely elkészültével 250 személy befogadására lesz alkalmas, és audió-videó berendezéseket, valós időben történő tolmácsoláshoz szükséges felszerelések, illetve más berendezéseket tartalmaz majd. A terem magassága 3,6 méter és az egykori étterem alatt helyezkedik el. Egy európai színvonalú négy csillagos szállodát szeretnének létrehozni, amelyhez rengeteg engedélyre és berendezésre lesz szükség, tudtuk meg az igazgatótól. Két lift is a vendégek rendelkezésére áll majd, amelyek a földalatti rész és a manzárd szobák között közlekedik majd. Ez a mozgássérültek szállítására is alkalmasak lesz.

Az igazgató fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy sem ő, sem az épület tulajdonosa nem igényelték az épület külső megváltoztatását. Elmondása szerint, ezt a tervek elkészítésével megbízott cég eszközölte, akinek mérnöke egy szuvenír boltot is betervezett a Ruha István átjáró fölé. Ezekre az építkezésekre pedig az engedélyeket is megkapták, így a kulturális miniszter holnapra bejelentett szatmárnémeti látogatásának nincs köze ahhoz, hogy az építtető meggondolta magát, hiszen az építkezéshez szükséges iratok rendben voltak. A tervek szerint a 2009 januárjában kapott munkálati engedélyeknek eleget tudnak tenni, így 2012-re befejezik a szálloda teljes felújítását, illetve ennek az eredeti állapotába való állítását. Az igazgató ígéretet tett arra is, hogy a holnapi napon a sajtó képviselőinek lehetőséget nyújtanak betekintést nyerni a jelenlegi állapotokba.

Olvasóink csütörtökön portálunkon megtekinthetik hogyan állnak a munkálatok az egykori Pannónia szállóban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: