2010-10-12 17:18:40• hírek • Szatmar.ro

Újabb gyönyörű épületet restaurálnak

A Pannónia szálló mellett Szatmárnémeti egyik szintén impozáns épületének felújítása is folyik a kulisszák mögött.

A járókelők felfigyelhettek arra, hogy a Főtér (Libertatii) 9. szám alatt található, egykor a Vármegyei Takarékpénztár székhelyéül szolgáló épületet állványokkal látták el és a tetőn is dolgoznak. Mint kiderült, a munkálatoknak még januárban nekiláttak, itt kapott ugyanis új székhelyet a Szatmár Megyei Törvényszék mellett működő Ügyészség, valamint a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság.

Az épület telkét 1924-ben vásárolták – tudtuk meg Muhi Sándor helytörténésztől –, majd közvetve ezután építették rá a jelenleg is álló eklektikus épületet. A figurás formákkal is ellátott ingatlant, akárcsak városunk több impozáns történelmi lenyomatát budapesti mérnök tervezte, miután a gazdasági fellendülésnek köszönhetően Szatmár vármegyében is kiépült a bankrendszer.

Az épület jó tervezésének és a minőségi kivitelezésének köszönhetően nem csoda, hogy napjainkra is fennmaradt és legutóbbi bérlője szintén egy bank volt.

A Szatmárnémeti önkormányzatának tulajdonában lévő ingatlan felújítása a tervek szerint 2011. július. 18-án fejeződik be, ezután kerülhet sor a már említett intézmények beköltözésére, tudtuk meg Pop Gabriela Adrianától, az ügyészség sajtószóvivőjétől.

Az ingatlan külső jellege nem változik meg, belsejében azonban több újítást is eszközölnek. Megnövelik az irodahelyiségek, illemhelyek számát, a mozgássérültek számára is könnyebben megközelíthetővé teszik, a padláson pedig több irodát is kialakítanak. Az ablakokat szintén kicserélik, helyettük fakeretes termopánt szerelnek fel.

Bandula Miklós, a munkálatok vezetője az épületről elmondta, egy nagyon stabil és jól megépített ingatlant restaurálnak. A javításnak már huzamosabb ideje nekiláttak, mivel azonban ez a beltérben történt, eddig nem keltette fel senki figyelmét. Idő közben a víz- és az áramhálózat kicserélésébe kezdtek bele, légkondicionálókat szerelnek be, irodákat alakítanak ki, ugyanakkor a tetőszerkezetet is megerősítik. Bandula szerint a tetőszerkezeti munkálatok 80%-ával készültek el eddig, hamarosan pedig 30-40 munkás fog a javításokon dolgozni. A téli hónapokban sem állnak le a felújítással, mivel a benti munkálatokat el tudják végezni.



A tervek szerint 2011 júliusára készülnek el a munkálatokkal
A tervek szerint 2011 júliusára készülnek el a munkálatokkal


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: