2020-02-13 10:45:18• hírek • Bede Emőke

Újabb gázszondát nyit Nagymajtényban a lengyel vállalat

Sajtóközleményben jelentette be a lengyel tőkéjű Serinus Energy olaj- és gázkitermelő vállalat, hogy lezárultak a harmadik szonda gázáramlási tesztjei, és minden készen áll arra, hogy üzembe helyezzék a kutat.

A tájékoztatás szerint Moftinu-1004 nevű szondával mintegy 1000 méter mélységbe fúrtak le, ahonnan az előzetes mérések szerint átlagosan napi 6 millió köblábnyi földgázt lehet kitermelni. A tesztek lezárása után a Serinusnak mindösszesen 5 napra van szüksége, hogy beindítsa a munkát.


A Serinus Energy másik, Moftin-1001 jelzésű földgázszondánál 2017. december 18-án csaptak fel először a lángok egy váratlan szivárgás miatt, a lánglovagok összefogásának és a kanadai szakemberek tapasztalatának köszönhetően azonban egy húsz napos küzdelem után sikerült végleg megfékezni a lángokat. A cég annak idején meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a baleset körülményeiről, sőt... Voltaképp nem is árult el új információt arra nézve, pontosan mi miatt lobbant be a kiszökött gáz. Mint akkori közleményükben írták, a szerencsétlenségre éjjel 1 óra után került sor. Az alkalmazottak épp a biztonsági szelep felszerelésével voltak elfoglalva, amikor a kiszabadult gázmennyiség belobbant. A Serinus közleményében köszönetét fejezte ki a kanadai partner felé, hiszen a szakemberek 2017. december 20-tól folyamatosan jelen voltak a helyszínen és mindent elkövettek annak érdekében, hogy a lángokat és a szivárgást minél előbb meg lehessen fékezni. Természetesen Raed Arafat és a romániai tűzoltók felé is háláját fejezte ki a cég, a környező falvak lakosainak pedig megköszönte a húsz nap során tanúsított türelmet és megértést. 


A Serinus már akkor, közvetlenül az incidens után kérelmezte egy újabb kút felállításának engedélyét, noha a tűz kb. 4 millió dollárt, azaz kb. 15 millió lejt emésztett fel. Viszonyításképp fontos tudni, hogy 2017-ben ötször több költsége volt a vállalatnak, mint az azt megelőző évben. Ez megközelítőleg 8,5 millió dollárt (kb. 32 millió lejt) jelentett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: