2010-09-03 12:23:33• hírek • MTI/AFP/AP

Újabb fúrótorony robbant fel

A korábbi hírekkel ellentétben nem okozott olajszennyezést az a robbanás, amely helyi idő szerint csütörtökön történt egy újabb tengeri olajfúró torony talapzatán a Mexikói-öbölben.

A Mariner Energy fúrótalapzatán bekövetkezett robbanás következtében 13 ember a tengerbe zuhant, de kimentették őket. Személyi sérülés nem történt - jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.
A parti őrség  közölte, hogy a detonáció által okozott tüzet eloltották. Egyben cáfolta azt a korábbi értesülést, amely szerint a baleset helyszínén mintegy másfél kilométer hosszú, száz méter széles olajfolt keletkezett volna. A helikopterekről, illetve hajókról történt ellenőrzések során semmifajta olajszivárgást nem állapítottak meg. A parti őrség hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is szorosan figyelemmel kíséri  a kialakult helyzetet.    

A szerencsétlenül járt létesítmény tulajdonosa, a Mariner Energy ugyancsak azt állította, hogy olajszivárgás nem történt, ám Bobby Jindal, Louisiana kormányzója óvatosságra intett. Mint mondta: a BP tornyának felrobbanásakor sem észleltek először nagyobb szivárgást. A Mariner Energy arról számolt be, hogy mind a hét, a platformhoz tartozó kutat lezárták. Raoul LeBlanc, a houstoni PFC Energy vezérigazgatója szerint feltehetően nem kell a BP okozta környezeti katasztrófához hasonlótól tartani, mert az első jelentések szerint a kutak nem sérültek meg. Az olajfúró platformon kitermelés nem folyt, azon éppen karbantartási munkálatokat végeztek.

A Vermillion Oil Rig 380 elnevezésű fúrótalapzaton bekövetkezett robbanás a louisianai partvidéktől 140 kilométerre délre, az áprilisi BP-katasztrófa helyszínétől pedig 320 kilométerre nyugatra történt. A torony egyébként, a szerencsétlenül járt BP-létesítménnyel ellentétben, viszonylag sekély vizeken folytatott kitermelést.
A robbanás oka egyelőre ismeretlen. A baleset hírére a New York-i tőzsdén 59 centtel, 74,50 dollárra emelkedett az olaj ára, a Mariner Energy részvényei pedig 2 százalékkal estek.


Újabb fúrótorony robbant fel a Mexikói-öbölben
Újabb fúrótorony robbant fel a Mexikói-öbölben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: