2019-02-14 13:05:47• hírek • Bede Emőke

Újabb fertőzésgócok Szatmár megyében: továbbterjedt az afrikai sertéspestis

Szerdán újabb rendkívüli ülésre hívta össze Darius Filip prefektus a Helyi Betegségmegelőző Központot, ugyanis kiderült, továbbterjedt az afrikai sertéspestis, két újabb fertőzésgócra bukkantak a megyében.

A prefektusi hivatal közölte, Oláhcsaholyban egy újabb gazdaságban ütötte fel a fejét a sertéseket veszélyeztető betegség, emellett egy igazoltan ASP-ben kimúlt vaddisznóra bukkantak a Bogdánd és Szopor községek között elterülő, nántűi vadászterületen is. A prefektus és a Helyi Betegségmegelőző Központ több óvintézkedés bevezetéséről is döntött az említett zónákat illetően: többek között korlátozzák a sertések szállítását, gondoskodnak a betegségben elhullott állatok megfelelő megsemmisítéséről, az egyes vadászterületeken pedig napi szintű őrjáratokat fognak tartani a további kimúlt állatok felkutatása érdekében.
 

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság korábban arra figyelmeztette a gazdákat, hogy az ASP nem csak a vaddisznókra veszélyes, ugyanúgy megfertőzheti a házisertéseket is, ha valamilyen formában elér hozzájuk a betegség. Épp ezért nem szabad őket ételmaradékkal (moslékkal) táplálni, de olyan szénával sem, melyet a fertőzésgócnak nyilvánított területek valamelyikén kaszáltak. Jobb a disznókat teljesen zárt térben tartani, ezzel is megakadályozva, hogy bármilyen kapcsolatba lépjenek más fertőzött állattal. Mi több, akár lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) is továbbvihető a betegség kórokozója. Emellett fontos kiemelni azt is, hogy az állatorvosi engedéllyel nem rendelkező állatok megvásárlása által is bekerülhet egy gazdaságba a betegség, így jobb időben megbizonyosodni a "vásárfia" egészségügyi állapotáról. 


Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Aki tehát ezeket a tüneteket véli felfedezni a disznóján, értesítse az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keresse fel az illetékes állatorvost. Ha a sertést a hatósági döntés értelmében le kell ölni, a DSVSA csak abban az esetben fizet piaci áron történő kárpótlást, ha előzetesen az állat már be volt jelentve az országos adatbázisba!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: