2013-06-15 16:25:46• hírek • Kocsis Zoltán

Újabb ételmérgezés a Károlyi úti étteremben

Egy egész város lakosságát döbbentette meg az a csütörtök esti eset, amikor egy közel száz fős bankettező társaság szenvedett ételmérgezést egy Károlyi úti étteremben. A döbbenet aztán alig 24 órával később tovább fokozódott, amikor ugyanabban az étteremben újabb 22 személy betegedett meg.

Az ügyben szombat délben hívott össze újabb sajtótájékoztatót a Szatmár Megyei Prefektúra. Eugeniu Avram prefektus mellett a sajtó képviselői elé járult Dorina Guran, a Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Cornel Ceica, a  Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője valamint Vlad Constantin, a Szatmár Megyei Rendőrség helyettes vezetője. Avram elmondta, az ügyben a legfájóbb, hogy az ételmérgezés 24 órán belül megismétlődött, noha a prefektúra elrendelte a vendéglátói tevékenység felfüggesztését a Romantic étteremben a csütörtöki esemény következtében.

Ennek ellenére pénteken az étterem egy keresztelőt ünneplő társaságot látott vendégül. Sajnos az ő estéjük is a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályán ért véget: ezúttal 22 személyt kellett kórházba szállítani. Mindannyian rosszullétre, szédülésre, hányingerre panaszkodtak - sőt, a csütörtöki esettől eltérően ezúttal a hasmenés is szerepelt a panaszok között. A páciensek közül 16 személyt a Járványkórházba irányítottak át. Tízen elutasították a beutalást, hat főt viszont a sajtótájékoztató idején is a kórházban kezeltek.

Dorina Guran elmondta, a csütörtök esti eset után laborvizsgálatnak vetették alá valamennyi lefoglalt félkész és kész élelmiszert és egészségügyi vizsgálatot végeztek az étel készítésében és feltálalásában részt vevő hat tagú személyzeten. Őket a vizsgálatok eredményének kiértékeléséig eltiltottak minden hasonló tevékenységtől. Ennek ellenére péntek este közülük négyen is felszolgáltak a keresztelőn. Péntek éjszaka ismét a laborba szállították az élelmiszer-mintákat és megvizsgálták a személyzet egészségügyi állapotát. Sem a pénteken, sem pedig a szombaton megvizsgáltak nem rendelkeztek egészségügyi bizonylattal. Hogy legálisan vannak-e alkalmazva, azt a Területi Munkaügyi Felügyelőség munkatársai ellenőrzik.

Nem lévén szó bizonyított bűncselekményről, a rendőrség nem szabhatott ki semmiféle bírságot, így a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség eredetileg 6.000 lejre büntette meg az éttermet. Mivel az megszegte a prefektúra rendelkezését és a tiltás ellenére is folytatta tevékenységét, büntetését 20.000 lejre emelték. Ezúttal azonban a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség lepecsételte a konyhát és az élelmiszerraktárat. Amennyiben ezt feltörnék, az már bűncselekménynek számítana és akkor a rendőrség is felléphetne. Constantin Vlad a sajtó képviselőinek felháborodottan magyarázta, hogy az érvényben lévő jogszabályok miatt egyelőre mást nem tehettek, mint hogy élelmiszer-hamisítás miatt eljárást indítottak az étterem adminisztrátora ellen. Amennyiben ebben bűne bebizonyosodna, akár 3 évtől 10 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Noha Guran és Avram is megerősítették, hogy a péntek és szombat hajnalban vett minták laboratóriumi vizsgálatainak eredményei hétfőre vagy keddre válhatnak biztossá, elmondták: Staphylococcus baktérimot már biztosan azonosítottak, amely az egyik megfázott szakácstól vagy felszolgálótól származik. A Staphylococcus aureus az egyik leggyakoribb gennykeltő baktériumnak tekinthető, de jelentős szerepet játszik az ételmérgezésekben és kórházi járványokban is, írja az internetes enciklopédia, a wikipédia. Csakhogy tudjuk, az olcsó krimikben mindig az inas a gyilkos, a szerelő pedig a csábító... Egy 2007-ben történt hasonló esetbe is a személyzet egyik tagját találták hibásnak...

A sajtótájékoztató végén Avram drasztikus lépéseket és szigorú, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket helyezett kilátásba valamennyi szatmári étterem és lakodalmas terem esetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: