2017-02-15 08:42:58• hírek • MTI

Újabb erőszakkal vádolják a párizsi elővárosi rendőröket

Bruno Le Roux francia belügyminiszter a rendőrség felügyeleti szervéhez (IGPN) fordult kedden, miután újabb vádak érték azokat a rendőröket, akik ellen február elején erőszak gyanúja miatt eljárás indult egy párizsi elővárosban.

A február 2-án négy rendőr által bántalmazott 22 éves férfi egyik barátja azt állította a L'Obs című internetes oldalnak nyilatkozva, hogy egy héttel korábban őt is bántalmazta minden ok nélkül a négy rendőr közül három. Ő azért nem tett feljelentést, mert attól tartott, hogy a közelmúltban talált állását elveszítheti, ha a rendőrökre panaszt tesz.

A Mohamed nevű férfi azt állítja, a rendőrök arra kényszerítették, hogy álljon négykézláb, majd "megverték, belerúgtak, arcon, hason, háton ütötték", miközben "koszos feketének, szemétnek" nevezték és leköpdösték, majd őrizetbe helyezték garázdaság miatt. A férfit Bondy előváros kórházába szállították, ahol ellátták a sérüléseit, majd visszavitték a rendőrőrsre, ahol a futárként dolgozó férfi ellen a rendőrök eljárást indítottak.
Párizs északkeleti elővárosaiban tíz napja folyamatosak a szórványos éjszakai zavargások. Rendbontók szemeteseket és gépkocsikat gyújtanak fel, megdobálják a rendőröket, akik pedig reggelente tucatnyi fiatalt állítanak elő a rendbontók közül.

A zavargások előzménye egy filmre vett előállítás, amely miatt négy rendőr ellen vizsgálat indult: egyet nemi erőszakkal, hármat pedig csoportosan elkövetett szándékos erőszakkal gyanúsítanak. A belügyminiszter mind a négy rendőrt felfüggesztette állásából.

Az ügyészség szerint február 2-án a rendőrök fiatalokat igazoltattak, akikről azt gyanították, hogy kábítószer-kereskedők megbízásából állnak lesben, és biztosítják az értékesítést Aulnay-sous-Bois egyik lakótelepén. Az előállítás során egy 22 éves fekete bőrű férfit, aki megpróbált ellenállni, gumibottal ütni kezdtek a rendőrök.
A rendőrség térfigyelő kamerái által rögzített és nyilvánosságra került felvételen látszik, amint az egyik rendőr a fiatalember ülepébe nyomja a gumibotot.

Két hónnappal a francia elnökválasztás előtt Francois Hollande államfő kedden személyesen próbálta csillapítani a kedélyeket az Aubervilliers nevű elővárosban, és mindenkit óva intett a provokációtól.

"Nincs együttélés, ha nincs tisztelet" - mondta az elnök egy egyesületben, ahol helyi fiatalokkal találkozott.
"A tisztelet megilleti a fiatalokat, amikor igazoltatják őket, és amikor maguk is erőszakos helyzettel szembesülnek. Ha hiányosságok történnek, azt egyértelműen el kell ítélni, és az igazságszolgáltatáshoz kell fordulni" - hangsúlyozta Francois Hollande, aki egy héttel ezelőtt a bántalmazott férfit is meglátogatta kórházi ágyánál.

Az államfő szerint ugyanakkor az állampolgárok is tisztelettel tartoznak az intézmények, a rendőrség és az igazságszolgáltatás irányában. "Tisztelet illeti meg a közvagyont és a magántulajdont. Franciaországban szabadon lehet tüntetni, de a tüntetéseken törni-zúzni nem engedélyezett" - tette hozzá.
"Minden provokációt visszautasítok azoktól, akik meg akarnak minket osztani, szét akarnak választani, szembe akarnak fordítani, és akik tönkre akarják tenni az együttélést" - mondta az államfő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: