2011-04-13 08:47:03• hírek • MTI/dpa

Újabb elbocsátások a vasúti áruszállításban

Újabb jelentős létszámcsökkentésre készül a román vasút teherszállító részlege, a CFR Marfa, a szakszervezeteket hivatalosan arról tájékoztatták, hogy június 1-jétől 3 ezer alkalmazott elbocsátását tervezik.

A szakszervezetekkel előzetesen csak 2.400 fős csökkentésben állapodtak meg. A CFR Marfánál már a tavalyi év elején is 6.380 dolgozót bocsátottak el. Iulian Mantescu szakszervezeti vezető szerint a következő hetekben dől el, hogy kiket küldenek el. A kollektív szerződés 6 havi minimális végkielégítést ír elő.

Mantescu szerint jelenleg 56 ezren dolgoznak a román államvasutaknál. A havi átlagbár tavaly 380 euró volt.
A CFR Marfa a nagy nehézségekkel küzdő román államvasút leánycége. A román államvasutak tavaly több mint 84 millió eurós veszteséget halmozott fel tavaly és jelenleg átfogó átalakítási folyamatom megy keresztül.

Az áruszállító cég 2007-ben még pályázott a MÁV Cargo Zrt.-re is, időközben viszont annyira megviselte a gazdasági válság, hogy 16.200 alkalmazottjából tavaly el kell bocsátani 6.380 főt. A megrendelések drámai visszaesése miatt rövidített munkaidőben dolgozott a teljes alkalmazotti állomány 2009 júliustól egészen az év végéig. Tavaly a CFR Marfa privatizálásáról is szó volt, erre azonban egyelőre nem került sor.


Elbocsájtás lesz az árúszállításban
Elbocsájtás lesz az árúszállításban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: