2010-11-09 16:44:22• hírek • Szatmar.ro

Újabb elbocsájtási hullám Szatmáron

Úgy tűnik megyénkben egyelőre stagnál a munkanélküliség helyzete, hiszen az elmúlt hónaphoz hasonlóan, most is 6,3 százalékos a munkanélküliségi ráta. Sajnos továbbra sem lehetünk túl optimisták, hiszen újabb elbocsájtási hullámra lehet számítani Szatmáron. A Megyei Munkaerő Elhelyező Ügynökség vezetőjétől megtudtuk, lenne mód a kialakult helyzet megváltoztatására, azonban ahhoz teljes mentalitásváltásra lenne szükség a kormány és a munkáltatók részéről.

A Megyei Munkaerő Elhelyező Ügynökségnél jelen pillanatban 9908 munkanélküli van bejelentkezve, ebből viszont csak 5189 személy részesül a munkanélküliségért járó pénztámogatásban. Talibasa Gheorghe, az ügynökség igazgatója elmondta, a közel 10.000 munkanélküliből 2228 személy lakik a megyeszékhelyen, Nagykárolyból 583 személy szerepel az adatbázisban, Tasnádról pedig 531-en keresik a munkát az ügynökségen keresztül. A vidéken élők közül 5778 személynek nincsen munkahelye, legalábbis hivatalosan.

A jelenleg is siralmas helyzet csak romlik, hiszen megtudtuk, hogy egyes szatmári cégeknél jelentősebb elbocsájtásokra lehet számítani. Az Electroluxnál például 100 személy marad munkanélküli, az Alfa Romnál 84 személynek szűnik meg az állása, az Imex 76 személy elbocsájtását jelezte, de vannak más olyan cégek is, akik számos munkatárstól válnak meg az elkövetkező időszakban.

Az igazgató szerint ebből a helyzetből csak úgy lehetne kilábalni, hogyha Románia is követné Németország példáját és nem pedig kihasználná a válságot arra, hogy megválhasson a munkaerőtől. Mint elmondta, múltheti munkalátogatása során azt tapasztalta Németországban, hogy óriási szolidaritás van a kormány, a szakszervezetek, és a cégtulajdonosok között. Közös erővel dobták össze a pénzt és az ötleteket annak érdekében, hogy ne kelljen elbocsájtani az alkalmazottakat. Ahol nagyon muszáj volt a költségeket csökkenteni, ott inkább részmunkaidőt vezettek be, mintsem hazaküldjék pénz nélkül a munkásokat.

„Ha itt is így gondolkodnának, nem lenne ilyen helyzetben az ország"-nyilatkozta a Szatmár.ro-nak az igazgató.
A szomorú az, hogy a 9908 szatmári munkanélküli számára mindössze 125 munkahely áll rendelkezésre megyeszinten. Azok, akik egyetemet végeztek, nem sokra mennek diplomájukkal, hiszen mindössze 5 esetben igényel a munkáltató felsőfokú végzettséget.

Kérdésünkre az igazgató elmondta, a megyéből nagyon kicsi az érdeklődés a külföldi munka iránt, legalábbis azokra az állásokra, amit ők hirdettek meg az Európai Unión belül. Eddig mindössze tízen próbáltak szerencsét a határon túl, pedig jelenleg is keresnek 20 gyógyszerészt és 200 egészségügyi asszisztenst Máltára, Spanyolországban pedig 400 eperszedő munkást alkalmaznának.

A képzések sokat segíthetnek a munka megtalálásában, jelenleg kereskedelmi munkára képzik ki a munkanélkülieket, egy másik csoport pedig könyvelést tanulhat. Az intézményvezető elmondása szerint a résztvevők 50 százaléka egy ilyen tanfolyam után el tud helyezkedni.

Talibasa Gheorghe igazgató sajnos nem optimista a munkanélküliség helyzetének ügyében. Elmondta ugyanis, hogy a téli időszakban mindig megnő a munkanélküliek aránya, ez pedig csak tavasszal áll helyre, amikor elkezdődnek a mezőgazdasági munkálatok.


Újabb elbocsátásokra lehet számítani
Újabb elbocsátásokra lehet számítani Szatmáron


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: