2006-03-19 21:51:05• hírek • Szatmár.ro

Újabb civilizációs betegség

0032.jpgMi is az ortorexia? Mikor szedte első áldozatát? Melyek az első tünetek? Lehet e kezelni?

Mesterséges és szennyezett környezetünk egyre inkább rákényszerít bennünket arra, hogy elgondolkozzunk: van-e elég vitamin a zöldségeinkben, jó-e, ha gigantikus méretű paradicsomot fogyasztunk, mennyire károsak a tartósítószerek.

Az ésszerű elővigyázatosság rendben is lenne, de akadnak olyanok, akik túl sok időt szentelnek a „bionak”.

Belebetegszenek, ha meg kell enniük egy általuk egészségtelennek tartott pizzát vagy egy szelet csokoládét. Őket nevezi a szaknyelv ortorexiásoknak, azaz biomániásoknak. Ez egy új keletű táplálkozási zavar, amely mindössze néhány éve ütötte fel a fejét.

- Két éve mindent csak bioboltban vásárolok. Fogkrémet és mézet is, s ha nem kapom meg a kedvenc üzletemben azt, amit keresek, akkor vagy elmegyek az összes létező bioboltba, egészen addig, míg meg nem találom, amit kerestem, vagy aznap egyáltalán nem vacsorázom – meséli Márta.

Márta, az egyik legnagyobb hazai könyvkiadó munkatársa, idén lesz huszonnyolc éves. Az átlagnál jóval magasabb a jövedelme, így megengedheti magának, hogy alaposan megnézze, mit és hogyan eszik. A szakemberek szerint pontosan beleesik azoknak a csoportjába, akiket leginkább sújt az új betegség. Úgy tartják, hogy az egészséges életmódfüggők között főleg fiatal nőket és túlképzetteket találunk.

Enni vagy nem enni

Az ortorexiát, mint betegséget Dr. Steven Bratman, amerikai pszichológus határozta meg először 2001-ben, miután már hosszú évek óta foglalkozott anorexiában, illetve bulimiában szenvedő betegekkel. A betegségek fizikai tünetei is nagyon hasonlóak: kóros soványság, mániákus étkezési szokások, rendszeresség mindenáron, pszichés zavarok.

Az ortorexiások – a bulimiában, anorexiában szenvedőkhöz hasonlóan – étkezési szokásaik, diétájuk miatt elszigetelődnek, kirekesztődnek a családi, baráti, társadalmi kapcsolatokból. Ám a másik kettőtől eltérően nem az étel mennyisége, hanem a minősége a fontosabb.

Az első áldozat?

Az ortorexia 2003-ban egy fiatal lány halálát okozta. Az orvosok évekig kezelték anorexiával – bár bizonygatta, hogy „csak” azért eszik keveset, mert arra figyel, hogy, amit eszik, egészséges legyen. Szervezete annyira leromlott, hogy szívelégtelenség miatt meghalt.

 

Betegség ellen betegséggel?

Természetes, ha odafigyelünk magunk, családunk, környezetünk egészségére, de ha folyton azt figyeljük, hogy amit veszünk/eszünk nem ártalmas-e, csak olyat fogyasztunk, amely segít egészségünk megőrzésében, ha mindennél fontosabb, hogy az élelmiszer biogazdálkodásban termelt és előállított legyen – hamarosan szinte semmit sem merünk majd megenni. Vagy pontosan és részletesen megtervezzük előre, hogy mikor, mit fogunk fogyasztani…

Az ortorexiás betegek az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás hívei közül kerülhetnek ki. A túlzásba vitt nézetek, a mértéktelen és esztelen elkötelezettség valami mellett éppen olyan könnyen válhat megszállottsággá, mániává az étkezésben, mint az élet egyéb területein – tartják a szakemberek. Az ortorexiás betegek gyakran válnak idővel anorexiássá – étvágytalanok is lesznek.

Bár az orvostudomány csupán egy-két éve ismeri el és foglalkozik külön e betegséggel, hivatalosnak tekinthető statisztikai adatok még nincsenek. Felmérések szerint azonban egyre több beteget diagnosztizálnak Amerikában, Spanyolországban és Olaszországban.

 

Egészségen innen és túl

Hogy hol lehet meghúzni a határt a még normális egészségtudatosság és a kóros egészségesétel-függőség között? Szakemberek szerint ha az egészséges táplálkozás a gondolataink egytizedét tölti ki, még nem vagyunk betegek. A biománia ott kezdődik, ahol a józan ész véget ér, amikor minden másra képtelen az egyén koncentrálni.

Fekete Krisztina, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa szerint e betegségben szenvedők képesek akár napjaik nagyobb részét az egészséges ételek felkutatásával tölteni. Ahogyan azt Márta esete is mutatja: nem restellnek végigjárni akár több bioboltot vagy piacot sem. Ezek az emberek általában magasan képzettek, komoly ismereteik vannak a szakirodalomról, amely egyben a „bibliájuk” is: rendszeresen bújják az egészséges ételekről szóló füzeteket és könyveket.

Gondosan megtervezik másnapi étrendjüket, amit szigorúan betartanak. A menüt nem hajlandók feladni semmiért, még egy kellemes baráti társaságban eltöltött éttermi vacsoráért vagy egy finom „mamafőztjéért” sem. A dietetikus szerint az ortorexiások szinte rettegnek a vacsorameghívásoktól, mert az általuk egészségtelennek tartott ételek fogyasztása bűntudatot kelt bennük, sőt igazán súlyos esetben akár halálfélelmet is okoz.

Gyógyítás

Az ortorexia gyógyításában a családon és a barátokon van a hangsúly. Mivel sokáig lappangó betegségről van szó, nagyon fontos, hogy minél hamarabb felismerjük. Ha még nem súlyos, türelemmel, megértéssel, gondoskodással kell segíteni abban, hogy ortorexiás újra életvidám legyen, és visszataláljon a valódi egészséges útra.
Súlyosabb esetekben csak a pszichoterápia jelenthet megoldást. nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: