2014-04-17 16:28:09• hírek • Szatmár.ro

Újabb botulizmusos esetre derült fény

A szombaton kórházba szállított 20 éves fiú öccse is megbetegedett - Lengyelországból hoztak ellenanyagot.

Szombaton került be a Szatmár Megyei Sürgősségi kórházba egy 20 éves fiatalember, aki egy meglehetősen ritka betegség, a botulizmus, vagy ahogy a magyar nyelvben ritkábban nevezik, kolbászmérgezés jeleit mutatta. Akkor nagy nehézségek árán és az egészségügyminiszter, illetve Raed Arafat államtitkár segítségével tudtak beszerezni némi ellenanyagot, ami végülis megmentette a fiú életét.

A botulizmussal kapcsolatban tudni kell, hogy ez egy ritka, de veszélyes bénulásos betegség. A botulotoxin nevű idegméreg okozza, amelyet a Clostridium botulinum nevű baktérium termel. A botulin a legmérgezőbb ismert toxin - blokkolja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozza.

Csütörtökön aztán a Bogdánd községben élő fiú 17 éves öccse is megbetegedett - az orvosok rövid vizsgálat után diagnosztizálták nála a betegséget. A kórház sajtószóvivőjétől, Constantin Demiantól megtudtuk: biztosnak tűnik, hogy étel okozta botulizmus esetről van szó mindkét esetben, de hogy milyen élelmiszerrel került a baktérium a fiúk szervezetébe, még nem tudni. Az első beteg esetében a pizzán elfogyasztott konzerves kukoricára gyanakodtak, ám ebből a kisebbik fiú nem evett, így az elfogyasztott sonkára terelődött a gyanú.

Ahogy nem volt egyszerű az ellenanyag beszerzése első alkalommal, úgy most is gondok voltak ezzel - sőt, a fővárosnál messzebbről tudtak csak néhány adagot vásárolni. Pontosabban egyenesen Lengyelországból, ahol egy ilyen ellenanyagot is gyártó gyógyszergyár üzemel. Most azonban egy nagyobb adag antitoxint rendeltek, hiszen elképzelhetőnek tartják, hogy újabb botulizmusos esetre fog fény derülni a közeljövőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: