2008-02-01 12:35:06• hírek • Szatmar.ro

Láthatáron Berlusconi visszatérésének lehetősége

silvio-berlusconiEgy felmérés szerint a jobboldali ellenzék esélyes megnyerni az olaszországi választásokat.

A jobboldali ellenzék nyerné az előre hozott választásokat Olaszországban - ez derül ki egy csütörtökön nyilvánosságra került felmérésből.

A L’Espresso című liberális hetilap számára készült közvélemény-kutatás, amely még megjelenése előtt egy nappal a brit hírügynökség birtokába került, azt mutatja, hogy a Silvio Berlusconi volt kormányfő és médiamogul által vezetett jobboldali ellenzék 16 pontos előnnyel rendelkezik a múlt héten összeomlott balközép koalícióval szemben.

Olaszországban vélhetően sor kerül az előre hozott választásokra, amennyiben Franco Marininak, a szenátus elnökének nem sikerül megalakítania egy olyan átmeneti kormányt, amelynek fő feladata az új választási törvény keresztülvitele a parlamentben.

A jelenleg érvényes választási rendszert teszik széles körben felelőssé Olaszországban azért, hogy a második világháború utáni évtizedekben több mint 60 kabinetje volt az országnak, mert a kormánykoalíciókban részt vevő kis pártok aránytalanul nagy befolyása sokszor tette működésképtelenné a kormányokat. Így történt ez Romano Prodi 20 hónapig hivatalban lévő balközép koalíciójával is.

Walter Veltroni, a Prodival tavaly megalakított Demokrata Párt (PD) vezetője, aki valószínűleg a baloldal következő miniszterelnök-jelöltje lesz, egy kétpártrendszerű váltógazdálkodás felé vezetné az országot, amelyben a kis pártoknak csökkenne az esélye a parlamentbe való bejutásra. A római főpolgármester szerint a PD-nek nagyobb esélye lenne legyőzni Berlusconit, ha megszabadulna kommunista és katolikus szövetségeseitől.

A legutóbbi közvélemény-kutatás ezt látszik alátámasztani: a két pártszövetség - a jobboldali Szabadságjogok Háza, illetve a baloldali Olajfa - közötti 16 pontos különbség Berlusconi Forza Italiája és a PD között mindössze 2,1 százalék az előbbi javára (29,6 - 27,5), a leendő olasz miniszterelnökbe vetett bizalom kérdésében pedig csupán 1 százalékkal kaptak több voksot a megkérdezettektől a jobboldali politikusok: Berlusconira vagy a szélsőjobboldali Nemzeti Szövetség vezetőjére, Gianfranco Finire, 17, míg Veltronira 16 százalék bízná Olaszországot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: