2012-08-14 14:27:18• hírek • MTI

Irán leválna a világhálóról

Irán fokozatosan lekapcsolódna a világhálóról, és saját, "nemzeti" intranet hálózatot hozna létre - írta online kiadásában a Der Spiegel német hetilap.

Első lépésként szeptemberben a minisztériumok és más állami szervek internetes elérhetősége szűnne meg, majd 2013 végéig az egész országot lekapcsolnák a világhálóról - mondta a Wired magazin jelentése szerint Reza Takipur, az iráni kormány távközlésért felelős minisztere egy teheráni konferencián.

A világháló, különösen válságok idején, nem bizonyult megbízhatónak - fejtette ki a miniszter a Fars iráni hírügynökség - a Forradalmi Gárda szócsövének - jelentése szerint. Az internet ma már befolyásos médium, gazdasági, biztonságpolitikai és társadalmi téren egyaránt - mondta az iráni kormánytag, alig burkoltan az arab országokban lezajlott forradalmakra utalva, amelynek a támogatói nagyon sokszor az internetet használták a szervezéshez és az információk cseréjéhez. 2009-ben Iránban is rendszerellenes tüntetések voltak az elnökválasztás után, de ezeket a rezsim brutálisan leverte.

Saját internethálózattal megtörhetnénk "egyes nyugati országok" monopóliumát - fűzte hozzá az iráni miniszter. A nemzeti intranet mentes lenne minden "erkölcstelen" tartalomtól - magyarázta a teheráni Amír-Kabír egyetemen összegyűlt hallgatóságnak.

Először 2011 áprilisában közölték nyilvánosan Iránban a belföldi intranet kiépítésének a tervét. Azóta fokozódott a polgárok megfigyelése; egyre hosszabb a tilalmak és kötelezettségek listája. Az internetkávézók üzemeltetői például kötelesek videokamerát működtetni, regisztrálni a vendégeiket és feljegyezni, hogy azok milyen honlapokat nyitottak meg.
Az iráni kormány emellett egyes hírek szerint 120 ezer számítógépes kalózt és bloggert alkalmaz, hogy fenntartsa a cenzúrát. A bankok, biztosítók és telekommunikációs cégek csak iráni domainről küldhetnek e-mailt ügyfeleiknek. Az ilyen és ehhez hasonló szabályok miatt nyilvánította a Riporterek Határok Nélkül szervezet idén az iszlám köztársaságot - 11 másik országgal együtt - ismét "az internet ellenségének".

Az internetről való lecsatlakozással ugyanakkor Irán másik célja minden bizonnyal az, hogy védekezzen a nukleáris és a fegyverkezési programja elleni kibertámadásokkal szemben. Az elmúlt években több ilyen támadás történt, amelynek során vírusok árasztották el az iráni számítógépes rendszereket. Teherán Izraelt és a nyugati országokat vádolta az akciókkal.
A bejelentés elsősorban belpolitikai célokat szolgál - mondta Walter Posch osztrák Irán-szakértő a Der Standard című bécsi lapnak. Mahmúd Ahmadinezsád elnök a közelgő választásokra gondolva igyekszik kedvére tenni a radikálisoknak, "hogy még egyszer ideológiailag kitombolják magukat" - mondta. Hozzátette, kudarcra lenne ítélve egy olyan próbálkozás, hogy Iránt teljesen kikapcsolják a globális információáramlásból.

Információk a BBC-n, az Amerika Hangján (VoA) vagy török és azerbajdzsáni csatornákon keresztül is eljutnak Iránba. Ráadásul a világháló blokkolása esetén nyomban megkezdődne a műholdas mobiltelefonok és rádióvevők csempészése - vélekedett Posch.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: