2009-11-28 21:18:14• hírek • MTI

Újabb áldozatot követelt

Újabb halálos áldozata van Romániában az új influenzának - jelentették be szombaton a román egészségügyi hatóságok, jelezve, hogy a H1N1 vírus immár három ember halálát okozta az országban.

Az áldozatról csak annyit közöltek, hogy felnőttről van szó. Az utóbbi huszonnégy órában további 145 embernél állapították meg a H1N1 vírussal való megfertőződést, ezzel szombat délutánra 2 975-re nőtt az új influenzások száma.

Romániában pénteken már megkezdték a bukaresti Cantacuzino immunológiai központ által gyártott oltóanyag szétosztását. A vakcinát már kiszállították az egészségügyi központokba, az iskolaorvosi rendelőkbe, illetve a háziorvosokhoz. Vasárnap estig körülbelül egymillió oltóanyag kerül a megyei szintű központokba. A tényleges oltási kampány hétfőn veszi kezdetét a veszélyeztetettnek minősülő csoportokban. Legelőször az általános és középiskolásokat oltják be az új vírus ellen a legsúlyosabb gócpontoknak számító helyeken, elsősorban Bukarestben és Iasi-ban (Jászvásár).

Az új típusú influenza elleni oltás mégsem lesz kötelező a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó betegek számára sem. Korábban a hatóságok büntetést is kilátásba helyeztek az oltást megtagadókkal szemben, de Streinu Cercel egészségügyi államtitkár most közölte: mindenkinek a saját belátására bízzák, hogy kéri-e a vakcinát vagy sem. Hangsúlyozta azonban, hogy a hatóságok "erősen ajánlják" az oltást, mert ez az egyedüli hatékony védekezési mód a H1N1 ellen. Arra is figyelmeztetett, hogy a Romániával szomszédos Ukrajnában már megjelent a vírus mutált változata, amely a tüdőt támadja meg.

Egyébként maga az államtitkár az elsők között adatta be magának az oltást, példát mutatva az orvosoknak, akiknek egy része megtagadta az oltóanyag alkalmazását. Többen közülük arra hivatkoztak, hogy a hatóságok nem látták el őket megfelelő információkkal a vakcina mellékhatásaival kapcsolatosan. Streinu Cercel elfogadhatatlannak nevezte az említett orvosok érvelését. Hangsúlyozta, hogy a Cantacuzino központ húsz év óta foglalkozik vakcinagyártással, Románia a világon a tizenegyedik ország, amely előállította az új vírus elleni oltást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: