2009-11-12 15:51:09• hírek • Gozner Gertrud

Újabb áldozatokat szed a TBC a megyében

Az év első kilenc hónapjában 271 szatmári kapta el a TBC-t, közülük 19-en belehaltak a betegségbe - derül ki a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adataiból.

A tuberkulózis krónikus fertőző betegség, amely leginkább a levegő útján, cseppfertőzéssel terjed, azaz úgy, hogy tbc-ben szenvedő emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek, tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. A Koch bacilus megtámadja a tüdőt, és abban rögök, ú.n. gümők keletkeznek. Ez a mikobaktérium ellenáll a hidegnek és melegnek, viszont a napfény és a fertőtlenítő szerek könnyen elpusztítják.

A betegség szimptómái közé sorolhatók a mell-, ill. hátfájás, vér felköhögése, és három hétnél további köhögési rohamok, valamint láz, borzongás, izzadás, különösen alvás közben, étvágytalanság, fogyás, sápadtság és gyakori fáradtság. Leginkább a három év alatti gyermekek és az idős felnőttek vannak kitéve a fertőzésnek, mivel az immunrendszer még nincs kifejlődve, illetve le van gyűrve a sokféle betegség miatt. A diagnózist csak a beteg köpetéből, bakteriológia vizsgálattal lehet felállítani.

2008-ban a megyében 274 új megbetegedést regisztráltak, ezek mellett még 50 visszaeső pácienst jegyeztek fel. A tavalyi év folyamán 25 szatmári TBC-beteg vesztette életét ettől a kórtól. 2009 januárja és szeptembere között 271 új esetet jegyeztek fel, a visszaesők száma idén valamivel kevesebb, 38 volt. Ugyanakkor az elmúlt kilenc hónap folyamán 19 beteg halálozott el.

Ha időben felismerik a tuberkulózis teljesen gyógyítható, az elhalálozásokat inkább betegek nemtörődömsége okozza. A kezelés költségeit teljes mértékben az állam állja, ezen kívül legalább évi két hónapos kórház kezelésre van szükség, hogy a gyógyszerek kifejthessék a hatásukat. A betegség kialakulást segítheti az elégtelen táplálkozás, a pihenés hiánya, a túlzott stressz, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Ezért leginkább a rossz szociális helyzetű egyének közül szedi áldozatait a TBC.


Az időben felfedezett tuberkulózis teljesen gyógyítható


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: