2009-01-30 15:25:40• hírek • Parajdi Andrea

Újabb adomány Németországból

Újabb adományt kapott a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia Németországból. A baráti kapcsolat eredményeként az elmúlt 15 év folyamán, több mint 300 ezer euró értékben támogatta a Düsseldorfi Filharmónia a helyi muzsikusok zenekarát.

Tizenöt évvel ezelőtt kezdett kialakulni a Düsseldorfi és a Szatmárnémeti Filharmóniák közti kapcsolat, amely annak köszönhető, hogy Franz Lamprecht karmester, a marosvásárhelyi után a szatmárnémeti zenekarban is fantáziát látott. -Az elmúlt évek során szinte száz százalékosan kicserélődött a hangszerparkunk, és most már elmondhatjuk, hogy európai színvonalat képviselünk. Olyan felszerelésekkel dolgozunk mint a prágai, vagy a budapesti filharmóniák, mindezt természetesen német támogatással tudtuk elérni - magyarázza Fátyol Rudolf, a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója.

A német barátság nem csupán a támogatásban, hanem a számtalan koncertsorozatban is megnyilvánul. -Évente több alkalommal lépünk fel Németországban, ahol hihetetlen szeretettel fogadnak bennünket, és ez természetesen kölcsönösen is működik. Amire a leginkább büszkék vagyunk, az a saját zenei könyvtárunk. Olyan anyagokat sikerült német támogatással begyűjtenünk, amellyel Erdély szinten csupán mi rendelkezünk - fejti ki az igazgató.

Mivel több mint 300 ezer euró értékben érkeztek adományok az elmúlt évek során, így a Filharmónia hangszerkészlete is egyre jobban felhalmozódott, ezáltal pedig lehetővé vált, hogy segítsék a helyi intézményeket. -Főként az Aurel Popp Zenelíceumot támogatjuk. Több mint hetvenféle hangszert biztosítottunk számukra. Egy zongoránk a zeneiskolában van, míg egy másik a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal dísztermében kapott helyett, ahol rendszeresen szoktunk koncerteket szervezni.

Régebben a megyei fúvószenekaroknak több alkalommal adományoztunk hangszereket - meséli Fátyol Rudolf igazgató. Mint mondja a külföldi barátságokon keresztül mindig lehet nyerni valamit, s egy zenekarnak nagy előnye van, hiszen nem kell szólnia, elég ha a hegedű szavával belopja magát a közönség szívébe.

Franz Lamprecht karmester segítségével immár európai színvonalon működik a Szatmárnémeti Filharmónia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: