2018-05-30 07:45:17• hírek • MTI

Újabb ábrákra bukkantak a Nazca-vonalak közelségében

Az eddig ismeretlen, drónfelvételek által felfedezett vonalakból többek között kardszárnyú delfinek és egy táncoló nő alakja is kirajzolódik. A régészek szerint az ábrák régebbiek lehetnek a Nazca-vonalaknál.

A szakemberek szerint az ábrákat a Paracas-kultúra idején készítették több mint kétezer éve, vagyis évszázadokkal azelőtt, hogy a Nazca-kultúra népei hasonló gigantikus rajzokat alkottak volna a közelben – mondta Johny Isla, a minisztérium helyi kutatásának vezetője. Drónokkal térképezték fel azt a további huszonöt geoglifát, – olyan motívumok, rajzok, amelyek csak az égből láthatók teljes nagyságukban – amelyeket korábban vettek észre helyi lakosok. A robotrepülők pedig lehetővé tették a dokumentáció kiszélesítését és új ábrák felfedezését.
 

A Nazca-vonalakkal ellentétben, amelyek többsége csak a magasból látható, több úgynevezett Palpa-vonalat hegyoldalakban alakítottak ki, ezek lentről is megfigyelhetők – írta a minisztérium közleménye.
 

A Nazca- és a Paracas-kultúrák geoglifái Peru spanyol hódítás előtti, más néven prekolumbián történelmének páratlan gazdagságára hívják fel a figyelmet. Egyelőre a régészek számára is rejtélyesek, mivel senki sem tudja biztosan, miért készítették őket, és miért ilyen hatalmasak. A régész hozzátette, hogy az is kérdést vett fel a szakemberekben mindezek mellett, hogy miért folytatták az ábrák készítését több mint ezer éven át.
 

Az UNESCO világörökségi listáján 1994 óta szereplő Nazca-vonalakat letelepedést kereső földfoglalók és a közeli országútról letérő autók is károsították. Idén januárban egy eltévedt kamion rongálta meg a híres vonalak egy részét, amikor a tiltó táblák ellenére a fennsíkra hajtott.
 

2014-ben a Greenpeace környezetvédő szervezet bocsánatot kért Perutól, mert egy akciója során, amikor a levegőből olvasható, talajra terített textilbetűkkel akarták felhívni a figyelmet a változás fontosságára, megrongálták a finom vonalakat.
 

Isla szerint a Greenpeace-incidens késztette arra a minisztériumot, hogy a tartomány régészeti kincseinek megóvására tervet készítsen, amely az új felfedezéseket is előmozdítja. Egyelőre csak fotókat készítettek, a kutatás első szakaszában járnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: