2011-03-29 09:06:16• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Újabb WikiLeaks-infók

Antonescu, a lusta
Antonescu, a lusta

Román politikusok egymást sértegető megállapításait tartalmazzák azok a WikiLeaks-dokumentumok, amelyek Romániában most először láttak napvilágot.

A Hotnews román hírportál által közzétett több tucatnyi dokumentum azokat a diplomáciai táviratokat tartalmazza, amelyeket az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének alkalmazottai készítettek az elmúlt években. A dokumentumok elsöprő többsége a román belpolitika eseményeit magyarázza.
A diplomáciai feljegyzések szerint a román politikusok kemény jelzőkkel illették egymást az amerikai diplomatákkal folytatott beszélgetéseken. Vasile Blaga, a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) egyik vezető politikusa például 2009-ben az államfői posztra pályázó liberális Crin Antonescut "lustának" nevezte, aki szerinte "naponta csak két órát dolgozik, ha éppen kedve van".

Blaga Antonescu kollégáját, a szintén liberális Ludovic Orbant sem kímélte, akiről állítólag azt mondta: börtönbe kellene csukni amiatt, hogy volt közlekedési miniszterként tetemes hiánnyal hagyta hátra a minisztériumot.    
A bukaresti elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy nem csak a különböző pártok politikusai "mószerolták" egymást az amerikai diplomatáknál, hanem az ugyanabban a pártban tevékenykedő kollégák is egymás rossz hírét keltették.
Ludovic OrbanA román lapok és portálok Gregorian Pop szociáldemokrata párti képviselőt említik, aki az amerikai diplomaták szerint 2008-ban egyes párttársairól kijelentette, hogy "ostobák és kapzsik". Iulian Iancu szociáldemokrata képviselőtársáról azt mondta - legalábbis a diplomaták szerint -, hogy ő az orosz Gazprom embere.

A diplomáciai táviratok említést tesznek arról is, hogy 2007-ben az egyik vezető román újságíró - a román államfő rendszeres bírálója - szerint Traian Basescu egyre több alkoholt iszik. A román média már évek nyílt titokként ír arról, hogy a román államfő nem veti meg a szeszes italt, és kedvencei közé tartozik a whisky.

Az amerikai diplomaták a román államfő 2007-ben történt parlament általi felfüggesztése, majd a leváltásáról kiírt népszavazás kapcsán azt írták, hogy Romániában egyre nagyobb befolyásra tesznek szert az "oligarchák", akik a politikán és a médián keresztül nyomást gyakorolnak gazdasági érdekeik érvényesítése érdekében.
Az amerikai diplomaták listát is készítettek a legfőbb "oligarchákról", akik között Románia - eddig is ismert - leggazdagabb üzletemberei szerepelnek. A listán szerepel mások mellett Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: