2019-02-28 05:05:58• hírek • Bede Emőke

Újabb Szatmár megyei településen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

Megyénk Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságának vezetője, dr. Nicolae Dumuta arról számolt be szerdán a helyi sajtó képviselőinek, hogy újabb településen mutatták ki a gazdák által rettegett fertőzést, az afrikai sertéspestist.

MInt elmondta, a laborvizsgálatok igazolták, hogy egy ivácskói (Necopoi) gazdaságban ASP-vel fertőződtek meg a sertések. Emellett Dumuta azt is közölte, hogy a betegség felbukkanása óta 24 fertőzésgócot fedeztek már fel, ezek közül 20-at már sikerült felszámolni, 22 gazdaságnak pedig már ki is utalták a kártérítést. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a DSVSA csak akkor fizet, ha a sertés előzetesen be volt jegyezve az országos adatbázisba.


Eddig összesen 14652 szerológiai és 2389 virológiai vizsgálatot végeztek el, ezek közül 1100-at vaddisznókból vett mintákkal. A megyében 89 elhullott vaddisznót találtak eddig, ezek esetében 59-ről bizonyosodott be, hogy valóban az ASP végzett velük. A vadászok emellett kilőttek további 1103-at, viszont ezek közül csupán 19 esetben érkezett  a laboratóriumból pozitív eredmény. 


Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost. Ugyancsak ezeken a számokon lehet bejelenteni azt is, ha valaki illegális állatvásár vagy állatszállítás szemtanúja lesz, hiszen az ASP terjedését csak ezek beszüntetése által lehet megállítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: