2019-11-06 12:13:41• hírek • Bede Emőke

Újabb Szatmár megyei településen jelent meg a sertéseket veszélyeztető fertőzés

Ismét bizonyították a laborvizsgálatok, hogy a gazdák által rettegett afrikai sertéspestis továbbterjedt a megyében, ennek okán szerdán újabb rendkívüli ülésre hívta össze Darius Filip prefektus a Helyi Betegségmegelőző Központot.

A prefektusi hivatal közölte, Alsóboldádon egy háztáji gazdaságban ütötte fel a fejét a sertéseket veszélyeztető betegség, emellett igazoltan ASP-ben kimúlt vaddisznókra bukkantak a Mezőpetri községhez tartozó, 39-es számú vadászterületen is. A prefektus és a Helyi Betegségmegelőző Központ több óvintézkedés bevezetéséről is döntött az említett zónákat illetően. Többek között az alsóboldádi gócpont körül felállítottak egy 3 kilométer sugarú védelmi zónát, melybe Alsóboldád és Krasznasándorfalu tartozik bele, illetve kijelöltek egy 10 kilométeres ellenőrzési zónát is, melybe Ákos, Dobra, Nántű, Rákosterebes, Bábca, Kisszokond, Laphegy, Nagyszokond, Meddes, Béltekhodos, Oláhgyűrűs, Felsőboldád, Szakasz, Krasznabéltek, illetve a Máramaros megyei Somfalu is beletartozik.



Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság korábban arra figyelmeztette a gazdákat, hogy az ASP nem csak a vaddisznókra veszélyes, ugyanúgy megfertőzheti a házisertéseket is, ha valamilyen formában elér hozzájuk a betegség. Épp ezért nem szabad őket ételmaradékkal táplálni, de olyan szénával sem, melyet a fertőzésgócnak nyilvánított területek valamelyikén kaszáltak. Jobb a disznókat teljesen zárt térben tartani, ezzel is megakadályozva, hogy bármilyen kapcsolatba lépjenek más fertőzött állattal. Mi több, akár lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) is továbbvihető a betegség kórokozója. Emellett fontos kiemelni azt is, hogy az állatorvosi engedéllyel nem rendelkező állatok megvásárlása által is bekerülhet egy gazdaságba a betegség, így jobb időben megbizonyosodni a "vásárfia" egészségügyi állapotáról.


Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Aki tehát ezeket a tüneteket véli felfedezni a disznóján, értesítse az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keresse fel az illetékes állatorvost. Ha a sertést a hatósági döntés értelmében le kell ölni, a DSVSA csak abban az esetben fizet piaci áron történő kárpótlást, ha előzetesen az állat már be volt jelentve az országos adatbázisba!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: