2020-04-23 08:05:36• hírek • MTI

Újabb 60 műholdat állított Föld körüli pályára a SpaceX

Fotók: MTI/Komka Péter
Fotók: MTI/Komka Péter

Tervezett „űrinternetjének” újabb 60 műholdját állította Föld körüli pályára szerdán a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat.

Az Elon Musk vállalata által kifejlesztett Falcon 9 hordozórakétát az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA floridai űrközpontjából bocsátották fel. A start után kilenc perccel a rakéta újrahasznosítható gyorsítófokozata – amely most teljesítette negyedik küldetését – sikeresen landolt az Atlanti-óceánban, Florida partjainál horgonyzó platformon.


A műholdak a felbocsátás után 15 perccel Föld körüli pályára álltak, majd a szükséges ellenőrzések után saját hajtóműveik segítségével 550 kilométeres magasságban lévő röppályájukra emelkednek. Ez a hetedik ilyen szállítmány az úgynevezett Starlink program 2019. májusi kezdete óta, így ezzel együtt a SpaceX vállalat már 420 műholdat bocsátott fel a világűrbe.


A program távlati célja, hogy 2024-ig közel 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy internetes kiszolgáló hálózat számára, amely a tervek szerint lefedi az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is.


A Starlink szélessávú internetkapcsolatot nyújt majd 1 gigabites adatátviteli sebességgel, ami megfelel az ötödik generációs mobilhálózatok (5G) gyorsaságának. Az Egyesült Államok északi részén és Kanadában várhatóan már az idei év végén használható lesz a Starlink.


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: