2011-02-07 10:02:58• hírek • MTI

Újabb, 5 milliárd eurós hitelmegállapodás

Románia új, 5 milliárd eurós, elővigyázatossági hitelmegállapodást köt az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette be vasárnap a román államfő.

Traian Basescu beszédében elmondta: a megállapodás két évre szól, és annak elővigyázatossági jellege azt jelenti, hogy Bukarest csak szükség esetén hív le a hitelkeretből. Románia 20 milliárd eurós IMF-hitelcsomagja májusban jár le, és elemzők már számítottak egy újabb, kisebb és csupán elővigyázatossági megállapodásra.

Az új 5 milliárd euró értékű kölcsönből 3,6 milliárd eurót az IMF biztosít, 1,4 milliárd eurót pedig az Európai Bizottság.
Basescu szerint azért kötött Románia kétéves szerződést, hogy a parlamenti pártok ne tehessenek felelőtlen ígéreteket választóiknak a jövő évben, amikor helyhatósági és a parlamenti választásokra is sor kerül.

Az államfő szerint Románia sikeresen zárja a 2009-ben megkötött hitelszerződést, hiszen a gazdaság stabilizálódott, és megteremtődtek a tartós növekedés feltételei. A tavasszal lejáró hitelmegállapodás kapcsán elmondta: Románia nem hívja le az IMF-től az egymilliárd euró értékű utolsó hitelrészletet, erre a pénzre ugyanis nincs már szüksége Bukarestnek. Az összeg a központi bank tartalékába került volna, ahol jelenleg van elegendő pénz.


Basescu vasárnap jelentette be az új hitelmegállapodást
Basescu vasárnap jelentette be az új hitelmegállapodást


Románia ugyanakkor maradéktalanul igénybe veszi az EU-bizottság által rendelkezésére bocsátott kölcsönt, hiszen szüksége van erre a pénzre az államháztartási hiány fedezésére. Az EU-bizottság összesen 5 milliárd eurót biztosított Romániának a 20 milliárd euró értékű többoldalú hitelmegállapodás keretében.

Románia az új hitelszerződés keretében vállalja, hogy az idén GDP-arányosan 4,5 százalékra csökkenti államháztartási hiányát, és ezt 2012-ben már 3 százalékra szorítja le. A román pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint tavaly a deficit a GDP 6,5 százalékát tette ki, ami jobb eredmény az IMF által korábban kitűzött 6,8 százaléknál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: