2019-11-02 10:11:21• hírek • MTI / Bede Emőke

Újabb 13 ezer állatot ölnek le az ASP terjedésének megelőzése érdekében

Csaknem 13 ezer újabb sertés elpusztításáról döntött pénteken a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki egy Arges és egy Olt megyei farmon - közölte a Mediafax hírügynökség.

Az érintett sertésfarmok tulajdonosai kártérítést kapnak. Az ANSVSA legutóbbi, szerdán közzétett összesítése szerint Romániában az ASP megjelenése óta 524 590 sertést kellett elpusztítani. Jelenleg az ország 41 megyéje közül 25-ben vannak házi sertéseknél észlelt aktív ASP fertőző gócok, másik hét megyében pedig kizárólag vaddisznóknál mutatták ki a kórokozó jelenlétét.


Országszerte 956 aktív fertőzésgócról tud most a szakhatóság, ezek száma csökkenőben van az ANSVSA szerint. Az Európai Unió viszont a héten a korábbi 25-ről 29-re növelte azon romániai megyék számát, amelyekre korlátozásokat szabott meg - az ASP jelenléte, vagy fertőzési kockázata miatt - a sertéshús-kereskedelem terén.


A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság pénteki adatai szerint eddig 14 település 33 fertőzésgócát sikerült megtisztítani, ám ehhez 247 állatot el kellett pusztítani. Jelenleg Újberekben, Kökényesden, Nyírestanyán, Halmiban, Csedregen és Avaspatakon vannak aktív gócpontok, ugyanakkor Alsóboldádon is tudnak egy gyanús esetről. A sertésből vett mintát már továbbították a bukaresti laboratóriumba, de hogy a betegség a hivatalos eredmények megérkezéséig ne terjedhessen tovább,  a szükséges óvintézkedéseket már megtették.


A betegség egyébként 2017. július 31-án jelent meg először Romániában, Szatmár megyében. Azóta országos szinten 1763 fertőző gócot sikerült felszámolni. Az ANSVSA eddig 11 848 állattartó számára fizetett ki összesen 316 millió lej kártérítést.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: