2018-02-14 07:49:23• hírek • Közlemény

Új vezetősége van a szatmári sváboknak Németországban

2018 februárjában, 38 év fáradhatatlan munka után Helmut Berner átadta a Szatmári Svábok Németországi Szövetségének elnöki tisztségét Otto Buchmüllernek. A különleges alkalmat Neu-Ulmban tartották.

Otto Buchmüller, aki foglalkozását tekintve egy ulmi mérnök, amellett, hogy folytatni szeretné elődje munkáját, új ötletek megvalósítását is tervezi szoros együttműködésben a frissen megválasztott új vezetőséggel.


Miután a második világháború alatt családját Szokondról más sváb családokkal együtt arra kötelezték, hogy elhagyja szülőföldjét, Helmut Berner 1944-ben Thüringenben született. A háború után családjával hazaköltözött. Berner 1973-ban vándorolt ki Németországba, azóta családjával együtt Ravensburgban él. Az oberschwabeni Testi Fogyatékkal Élők Központjában ( Körperbehindertenzentrum Oberschwaben KBZO) dolgozott tanárként, az intézményt egészen nyugdíjazásáig vezette.


Helmut Bernert 1977-ben beválasztották a Szatmári Svábok Németországi Szövetségének a vezetőségébe, ahol átvette a „Heimatbrief”, később „Brücke” elnevezésű folyóirat szerkesztését. Elnöki pozícióját 1989-től egészen mostanáig őrizte. Rögtön a hatalomváltás után Genscher, az akkori németországi külügyminiszter küldöttségének tagjaként Romániába látogatott. Ezt követően segélyszállítmányt szervezett, amely többek között 21 kisbuszból, mentőautókból, gyógyszerekből, írógépekből állt.


Mottóját, ami „Segítségnyújtás az önsegélyhez” mindig szem előtt tartotta, kezdeményezéseinek köszönhetően számos német nyelvű óvodai csoport, közösségi ház, valamint a szatmári német nyelvű Johann Ettinger Líceum is megalakulhatott. Fáradhatatlan munkájának köszönhetően jött létre a „Stiftung”, a Szatmári Alapítvány a Nemzetközi Együttműködésért és az Iparosok Kamarája is. Helmut Bernert többször is kitüntették, hat éve pedig Szatmárnémeti díszpolgára is.


A Szatmári Svábok Németországi Szövetségének új elnöke, Otto Buchmüller 66 éves, a Szatmár megyei Tasnádról számrazik. 1983 óta él Neu-Ulmban, és már több éve aktívan részt vesz a szövetség munkájában. Korában az ulmi Uniklinik orvostechnikai részlegét vezette.


Új elnökként három célja van: a szűlőföldi kapcsolatok ápolása, jobb kommunikáció a szervezeten belül az új médiák segítségével, valamint a sváb gyökerekkel rendelkező fiatalok bevonása a szervezet életébe. Utóbbi elképzelését az új ifjúsági referens, Gertrud Kinn segítségével szeretné megvalósítani. Új tagok még a vezetőségben: Thomas Erös (42), Stefan Zeck (64), valamint Richard Holzberger.


A szatmári svábok dunai svábok. Károlyi Sándor gróf hívására érkeztek nagy számban 1712-től az úgynevezett „Ulmer Schachtel” (Ulmi hajókkal) a Dunán Budapestig, majd gyalog és szekerekkel az új hazába, ahol számos virágzó sváb falut létesítettek. 1944 őszén sok szatmári sváb az oroszok elől Ausztriába menekült. 1946-ban egy részük kiutazott  Amerikába. Többen kivándoroltak Bajorországba, Allgäuba és Kreuzthalba.


Sok szatmári sváb él ma újra  Ravensburgban és Biberachban, egyesek pont ugyanabban a faluban, ahonnan őseik 300 évvel ezelőtt kivándoroltak. A második kivándorlási hullámra 1990-ben került sor rögtön a romániai hatalomváltást követően.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: