2013-10-11 13:15:15• hírek • MTI

Új vezetők a korrupcióellenes ügyészségnél

Új ideiglenes vezetőket nevezett ki pénteken a legfőbb ügyész a korrupcióellenes ügyészség (DNA) különböző részlegeinek élére, miután az eddigi vezetők egy héttel korábbi eltávolítása kiélezte a feszültséget Traian Basescu jobboldali államfő és Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök között.

Romániában a szembenálló politikai táborok egymás befolyásától féltik az igazságszolgáltatás függetlenségét.
Basescu szerint a legfőbb ügyész a miniszterelnök megrendelésének tett eleget, amikor múlt héten elmozdította a DNA részlegvezetői tisztségéből azt a Lucian Papici-ot, aki bíróság elé küldte a szociálliberális kormány egyik miniszterelnök-helyettesét. Ponta úgy nyilatkozott, hogy szerinte Papici az államfő embere, aki politikai alapon választja ki, melyik politikus ellen emel vádat.

A DNA-vezetők körüli kölcsönös vádaskodás nyomán Basescu kilátásba helyezte, hogy felmondja a Pontával decemberben kötött társbérleti megállapodást, amely lehetővé tette, hogy a két egymással szembenálló politikus intézményes keretek között együttműködjék.

Közben az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége jelezte: fontosnak tartja, hogy korrekt eljárással nevezzenek ki vezetőket a DNA élére. A külképviselet azt is jelezte, hogy "kiválónak" tartja a legfőbb ügyész által leváltott Papici munkáját a korrupció elleni harcban.

Ennek kapcsán egyes ellenzéki újságok azt írták, hogy veszélybe került Victor Ponta miniszterelnök október végére tervezett amerikai útja, de a kormányszövetséghez közeli Dcnews.ro hírportál szerint a látogatást nem befolyásolja a DNA-vezetők körüli vita és a román kormányfőt Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke is fogadja.

A legfőbb ügyész minden esetre elállt a jobbközép ellenzék által bírált ügyészek vezető tisztségbe helyezésétől, és ismét részlegvezető-helyettessé nevezte ki az egy héttel korábban leváltott Mariana Alexandrut is. Lucian Papici azonban továbbra sem szerepel a DNA ideiglenes részlegvezetői között, akiknek végleges kinevezéséről egy hosszas véleményezési procedúra nyomán döntenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: