2018-07-05 05:48:13• hírek • MTI

Új vezetője van a román kémszolgálatnak

Fotó: Mediafax
Fotó: Mediafax

Megszavazta a román parlament szerdán Gabriel Vlase szociáldemokrata politikus, a bukaresti képviselőház eddigi alelnökének kinevezését a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) élére. 

A román titkosszolgálatok vezetőit a parlament nevezi ki az államfő javaslata alapján. Klaus Iohannis jobboldali államfő meglepetést okozott három hete azzal, hogy a kormányon lévő szociáldemokraták köréből jelölt tisztségviselőt a SIE majdnem két éve betöltetlen igazgatói tisztségére, éppen most, amikor a közte és a szociálliberális kormánytöbbség között kialakult belpolitikai feszültség példátlan mértékben elmérgesedett.


Iohannis ezzel a jelöléssel visszatérni látszik ahhoz a - megválasztása után felrúgott - korábbi íratlan szabályhoz, miszerint a hírszerzési igazgatók egyikét a kormányoldal, a másikat az ellenzék adja. Iohannis 2015-ben még saját - ellenzékben lévő - volt pártjából jelölt igazgatót mind a belbiztonsági feladatokat ellátó Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mind a SIE élére.


Időközben kiderült, hogy az elnök nem konzultált a koalíció vezetőivel Vlase jelöléséről, aki állítólag nincs a legjobb viszonyban Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel, de a PSD végül is úgy döntött, hogy támogatja kinevezését. A 47 éves, Bákó megyei politikus tagja a képviselőház nemzetbiztonsági szakbizottságának, és a nemzetvédelmi kollégium, majd a hírszerzési akadémia hallgatójaként szerzett szakképesítést, illetve doktori címet. A kétkamarás román parlament együttes ülése 233 törvényhozó jelenlétében határozatképes, a SIE igazgatójának kinevezéséhez pedig a jelenlévők egyszerű többsége is elegendő volt. Vlasének 340 törvényhozó szavazott bizalmat, 31 ellenezte beiktatását.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: