2015-04-29 09:55:37• hírek • MTI

Új vezetője van a Román Kulturális Intézetnek

Új vezetője van a Román Kulturális Intézetnek Radu Boroianu személyében, akinek kinevezését kedden szavazta meg a román szenátus.

A román kultúra külföldi terjesztésére létrehozott intézmény a szenátus alárendeltségébe tartozik. A kormányzó szociáldemokraták által javasolt Radu Boroianu 64 támogató voksot kapott, 49-en szavaztak ellene, de többen támogatták mint az ellenzéki liberálisok által javasolt Iulian Tanaset.

Boroianu alapította Románia legnagyobb aukciósházát, az Artmarkot, több kormányban államtitkári tisztséget töltött be, legutóbb 2014-ig a kulturális minisztériumban.

A Román Kulturális Intézetet a hét elejéig Lilian Zamfiroiu vezette. Lemondásáról csak annyit közölt, hogy vissza akar térni a diplomáciába, a média pedig tudni véli, hogy ő Románia vatikáni nagyköveti posztjának várományosa.

A Román Kulturális Intézet Traian Basescu államelnök tavaly véget ért elnökségének jelentős részében az elnöki hivatalhoz tartozott, de a szociáldemokrata Victor Ponta 2012-es hatalomra kerülése után az intézményt a szenátus alárendeltségébe helyezték át. Akkor a szociáldemokrata hatalom által kedvelt Andrei Marga került az intézmény élére, de egy év múlva lemondott, mivel konfliktusba került az akkori külügyminiszterrel. A kulturális intézet 2012-es vezetőségváltását éles társadalmi vita kísérte, román és külföldi művészek is tiltakoztak a politika beavatkozása miatt.

Klaus Iohannis román államelnök kedden aggodalmának adott hangot, hogy a kulturális intézet élére most ismét politikai alku nyomán neveztek ki vezetőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: