2012-12-28 13:25:13• hírek • MTI

Ponta visszatérne a pártlistás választáshoz

Romániában 2008-ig pártlistás, arányos rendszerben választották a kétkamarás parlament tagjait.

A pártlistás választási rendszerhez való visszatérést javasolta Victor Ponta román miniszterelnök, miután a 2008-ban bevezetett egyéni választókerületes rendszer miatt idén csaknem 120-szal nőtt a parlament létszáma - közölte pénteken a Romania Libera című napilap a kormányfő egy csütörtökön, saját választókerületében tett nyilatkozatát idézve.

Victor Ponta Gorj megyében szerzett képviselői mandátumot, ahonnan nyolc helyett 11 törvényhozó került a parlamentbe. A bukaresti parlament létszáma azért növekedett meg, mert a 2008-ban bevezetett román választási törvény valamely párt nagyarányú győzelme esetén a parlamenti helyek számának növelésével biztosít arányos képviseletet a kisebb pártoknak.
A román miniszterelnök jogosnak tartja a választók felháborodását a parlament létszámának növekedése miatt, és azt mondta: az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) a pártlistás rendszerhez való visszatérést támogatja.

"Visszatérünk a pártlistákhoz, a képviselőháznak 300 tagja lesz, a szenátusnak pedig a régiók, a helyi közigazgatás képviseletét kell majd biztosítania sokkal kisebb létszámmal. Szerintem minden megyének két szenátora kell hogy legyen, mint Amerikában" - fejtette ki Victor Ponta.

A miniszterelnök több ízben jelezte, hogy kétharmados parlamenti támogatottsággal rendelkező új kormányának egyik fontos teendője lesz az új választási rendszer kidolgozása. A PSD politikusai a december 9-ei választások után vetették fel a listás választáshoz való visszatérés gondolatát.

Victor Ponta mostani állásfoglalása azt jelzi, hogy ő is letett a többségi rendszer bevezetéséről. A szociáldemokrata pártelnök - liberális szövetségeseivel egyetértésben - júniusban még egy egyfordulós, egyéni választókerületes, többségi választási törvényt kezdeményezett, amely nem növelte volna ugyan a parlament létszámát, de ellenzék nélkül hagyta volna a román törvényhozást. Nyáron a parlament megszavazta ugyan Ponta törvényjavaslatát, de nem lépett hatályba, mert az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: