2015-05-30 13:28:49• hírek • Szatmár.ro

Új utak és kihívások előtt – elballagtak a Református Gimnázium végzősei

Tíz településről érkezett néhány éve még egymásnak idegenként a Református Gimnáziumba az a 88 diák, akik most, mint összeszokott és erős osztályközösségek tagjai búcsúztak egymástól, tanáraiktól és iskolájuktól. Az ünnepségen felszólalók mind-mind értékes gondolatokat és jó tanácsokat helyzetek a ballagók lelki tarisznyájába.

Nyolcvannyolc diák ballagott el a Szatmárnémeti Református Gimnáziumból ünnepélyes keretek között a Láncos templomban. Lelkipásztorok, pedagógusok, közéleti személyiségek köszöntő szavai mellett Isten élő szava is biztatta a végzősöket az új utak és kihívások előtt.

Az eseményen Forró László előadó tanácsos a Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviseletében érkezve hirdette Isten igéjét Pál apostol Rómabeliekhez irt levele 12. részének első két verse alapján: „Kérlek azért titeket atyámfiai az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul, mint a ti okos tiszteleteteket. És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." Ezek a sorok a keresztényüldözés idejében íródtak, biztatva az akkori krisztuskövetőket. Ma a világnak ezen a részén nem kell ettől tartani, de mégis több kihívás előtt kell szilárdan megmaradni a hitben. Mindhalálig való hűségre és az egyházhoz, nemzethez, szülőföldhöz való ragaszkodásra buzdított tovább az igehirdető.

Nagy Sándor a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese az ősi 90. zsoltár szavaival köszöntött: "Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk." Gellén Sándor a Nagybányai Református Egyházmegye esperese a szeretethimnuszból vett igével kérte, hogy maradjon meg a hit, remény és szeretet, majd az egyik végzős osztály frappáns megfogalmazásában megköszönte az áldozatkész szolgálatot az egyházi tisztségviselőkként megnevezett oktatóknak és mindazoknak, akiknek részük volt a diákok nevelésében.

Ballagás Református Gimnázium

Gál Gyöngyi kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő emlékeztette a ballagókat: a Református Gimnázium volt az iskola melynek falai között formálódott személyiségük - itt váltak gyermekekből felnőtté. A ismeretek elsajátítása mellett lelkiekben is fejlődtek, itt tapasztalták meg, hogy milyen az igazi barátság, az első szerelem, az első nagy siker vagy éppen kudarc. Innen kilépnek ugyan, de soha nem szabad elfeledniük az értékeket, amelyek itt lettek az övéik.

"Most új utak, új kihívások várnak titeket. Merjetek elindulni! Merjetek hinni és merjétek, tudjátok mindenkor felhasználni mindazt a tudást, biztatást és hitet, amit ez az intézmény adott számotokra, a magatok, népünk és mindannyiunk javára" - bátorított a végzősöket Szilágyi Éva igazgatónő.

Kereskényi Gábor szerint az iskola bebizonyította az 1991-es alapításától napjainkig, hogy nem csak egy oktatási intézmény, hanem lelki, szellemi és erlkölcsi műhely, ahonnan értékes emberek kerülnek ki. Varga Attila, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főgondnoka kérte a ballagókat, ne rohanjanak, ne várják a ballagási ünnepség végét, hanem éljék át annak minden percét, mert néhány év múlva nagy szeretettel gondolnak majd ezekre a percekre.

Ballagás Református Gimnázium

A folytatásban a végzős diákok átadták a XI. osztályosoknak az iskola zászlaját. A nagyok nevében XII. C-s Krakkó Attila búcsúzott, a kisebbek nevében a XI. C osztályos Békessy Noémi szólt.

A rendezvény keretében díjazták a kiemelkedő eredményekkel rendelkező diákokat. A XII. A osztály legjobbja Tompos Dorottya volt, a XII. B-ből Pop Titusz kapott egy halom díjat és elismerést, a XII. C osztályból pedig Krakkó Attila volt a legügyesebb.

Pop Titusz 9,82-es négyéves átlagával lett évfolyamelső, kevéssel megelőzve Krakkót, akinek a négyéves átlaga 9,79 volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: