2013-05-15 09:54:41• hírek • MTI

Új utak a mellrák sebészi kezelésében

Bejárta kedden a világsajtót a hír, miszerint Angelina Jolie kettős emlőeltávolításon esett át. Ezzel kapcsolatban szakértők rámutattak, a mellsebészet sokkal egyszerűbb lett, a nők előtt több választási lehetőség áll - mint ahogy az a közelmúltban egy chicagói orvoskongresszuson is elhangzott.

A mellrák kezelése szinte mindig együtt jár a sebészeti beavatkozással. Sokáig csupán annyi választási lehetőség volt, hogy a daganatot, vagy az egész mellet távolítják el. Ezek az operációk azonban mára nagyot változtak: több választási lehetőséget, gyorsabb ellátást, kisebb sebhelyet, kevesebb elhúzódó mellékhatást és jobb kozmetikai eredményt garantálnak.
Az új sebészeti ág elnevezése az oknoplasztika, amely a daganat eltávolítását célzó onkológiai műtétet házasítja össze a mell helyreállítására koncentráló plasztikai sebészettel.
Több nő kap kemoterápiás vagy hormonkezelést, hogy a műtét előtt csökkentsék a daganat nagyságát, és így elkerüljék a mell teljes eltávolítását, a masztektómiát. Kevesebb nyirokcsomó-eltávolításra kerül sor, megkímélve a nőket az azt követő, évekig tartó fájdalmas karduzzanattól.

A mell helyreállításának új módozatai sokak számára elfogadhatóbbá tették a kettős masztektómiát. Sokkal többen esnek át olyan beavatkozáson, amelynek során egyszerre távolítják el a mellet és végzik el sebészi helyreállítását implantátum beültetésével. Ez korában több műtét alatt történt.
Egy olyan módszert is tesztelnek már az orvosok, amellyel a műtétet elkerülve a kisebb tumorokat a bőr alá vezetett szondán keresztül, fagyasztással pusztítják el.

Egy Japánban kifejlesztett új eljárásnak köszönhetően az emlőmegtartó műtéten átesett mellrákos nők akár képesek lehetnek "újranöveszteni" az eltávolított mellszövetet. A kutatók az érintett nők saját őssejtjeit és más testrészeikből származó zsírszövetet kombináltak és ültettek be az emlőmegtartó műtét során eltávolított szövetek helyére.
Zsírszövet felhasználásával már korábban is próbálkoztak a mellszövet regenerációjával, ám az csak 30 százalékban volt sikeres, mivel a legtöbb esetben a zsírsejtek hamar felszívódtak. Az őssejtek hozzáadásával azonban sikerült 70-90 százalékra növelni a regeneráció esélyét, miután olyan új vérerek jöttek létre, amelyek képesek voltak megfelelően ellátni, fenntartani az új szövetet.

A világon a mellrák a legelterjedtebb daganatos betegség a nők körében. Csupán az Egyesült Államokban évente 230 ezer új esetet diagnosztizálnak. Bár kevésbé drasztikus beavatkozást is választhatnának, mégis egyre többen döntenek a masztektómia mellett, mert tartanak a sugárkezelés következményeitől.

A Cancer című szakfolyóiratban egy idén megjelent új amerikai tanulmány szerint ugyanakkor a daganatos terület eltávolítása ugyanolyan jó - ha nem jobb - túlélési esélyt biztosít, mint a masztektómia. A kutatók kimutatták, hogy a sugárkezeléssel kiegészített megtartóműtéten átesett nőknél kortól és ráktípustól függetlenül nagyobb volt a túlélés esélye, mint a masztektómiát választóknál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: