2007-02-19 17:48:33• hírek • István Löchli

Új tanügyi törvény készül

 Az új törvény egyes pontjai miatt hátrányos helyzetbe kerülhetnek a magyar fiatalok.

Új tanügyi törvénytervezet készül, melyet előre láthatóan a jövő évtől fognak alkalmazni – nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Kónya László főtanfelügyelő- helyettes.

A tervezet teljes egészében még nem ismeretes, de a jelenlegi információk szerint bizonyos pontjai hátrányosan érintik majd a magyar fiatalokat. Az egyik pont szerint, lehetséges, hogy 2008-tól csak egy érettségit fognak tartani, ami kifejezetten rossz helyzetbe hozza a magyar fiatalok, ugyanis sokan csak a pótérettségin tudnak átmenni, mivel a román nyelvet és a tananyagot anyanyelvi szinten követelik tőlük.

Kónya László elmondta, nemrégiben került sor egy országos tanácskozásra, melyre a román kollégákat is meghívták.  A tanácskozáson arra hívták fel a figyelmet, hogy a román nyelvet anyanyelvként tanuló magyar diákok nem tudnak felzárkózni, ugyanis a használt oktatási módszerek nem megfelelőek. Azonban, ha másodlagos nyelvként kellene tanulniuk, nagyobb lenne az esély, hogy elsajátítsák a román nyelv sajátosságait. Amennyiben nem változtatnak a jelenlegi tervezeten, akkor országos tiltakozó akciók várhatók - mondta a főtanfelügyelő- helyettes.

A tervezetben természetesen pozitív újdonságok is találhatóak, hiszen ingyenessé válik a posztliceális oktatás, melyre az eddigi években nagy összegeket kellett kifizetni. Továbbá megszüntetnék a képességvizsgákat, s a diákok líceumi felvétele beiratkozás útján történne.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: