2011-07-22 15:39:49• hírek • Szatmár.ro

Új tagokat ütnek lovaggá Szatmárnémetiben

Két új lovag kerül a hétvégén a Szent György Lovagrend kötelékébe.

A visegrádi székhelyű Szent György Lovagrend szombaton 13 órai kezdettel ünnepi rendezvényen két új lovagot fogad be sorai közé a Szatmárnémeti Római Katolikus Székesegyházban esedékes ünnepi ceremónián. Az 1326-ban Károly Róbert magyar király által alapított lovagrendnek jelenleg négy tagja van Szatmár megyében, a rend erdélyi újraalakítását követően röviddel Erdei D. István parlamenti képviselőt választották be a lovagok sorába, később pedig Gönczy Gábort, Tóth Géza Ivort és Schmitt Máriát érte a megtiszteltetés, hogy tagjai lehettek a rendnek.

A Szent György Lovagrend célja egyébként a magyarságtudat élesztése, a történelmi ismeretek terjesztése (ebből a célból nyaranta szabadegyetemet is tartanak), a hagyományőrzés és a karitatív munka. A rend tagjai iránt támasztott elvárások a régi korok elvárásaira alapulnak: a hit, a becsület, az elesettek megsegítése - tehát minden, ami a történelmi korok lovagjainak a jellemzői voltak.


A lovagrend tagjainak egy csoportja
A lovagrend tagjainak egy csoportja


A szombati rendezvény ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét, majd sor kerül a ceremóniára, amelyen a két új tagot lovagi rangra emelik. S kik az új tagok? Egyikük Boga Ferenc, a Szatmárnémeti Református Gimnázium aligazgatója, aki tanári munkája mellett az ifjak életre való oktatásában is komoly szerepet vállal a 44-es Számú Dsida Jenő Cserkészcsapat vezetőjeként. A másik lovaggá ütött személy Varga Péter lesz, aki mérnöki munkája mellett a Római Katolikus Székesegyház kórusának karnagya, aki széleskörű társadalmi célú tevékenységével érdemelte ki az elismerést.

Az új tagok beiktatásával a szatmári lovagok száma hatra nő, így lehetőségük lesz megalapítani a Szatmárnémeti alapszervezetet, a helyi priorátust - mondta el a Szatmár.ro-nak Erdei D. István.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: