2014-10-03 17:13:17• hírek • Szatmár.ro

Új színházi fesztivál és új szemlélet a román társulatnál

Dorel Coica polgármester és a román színtársulat új munkatársai pénteken beszéltek terveikről.

Sajtótájékoztató keretében beszélt péntek délben a polgármester az Északi Színházzal kapcsolatos terveiről és bemutatta a román társulat két új munkatársát is: Adriana Boca társulatigazgatót és Cristian Ioan rendezőt, aki egyébként 1987 és 2000 között az Északi Színház igazgatója volt.

Kiderült: az új igazgató új műsorrenddel állt elő - "Andrei Mihalache már összeállított egy műsorrendet az idei évre, de én úgy gondoltam, hogy a saját projektemet kell megvalósítsam" - mondta Boca. Ennek értelmében közönség-vonzó előadásokat szeretnének színpadra vinni, de költséghatékonyság céljából több olyan darabot is leporolnak, amelyeket tavaly-tavalyelőtt játszottak. Ez különösen igaz a gyermekelőadásokra. Az újdonsült társulatvezető ki szeretné kérni a nézők véleményét is, hogy ők milen darabokat látnának szívesen, a következő évi repertoárt pedig ennek alapján állítanák össze. Az Északi Színház román társulatának mindössze két felnőttbérlete van, ennek számát hatra szeretné növelni.

Az első román nyelvű darab bemutatójára november 9-én fog sor kerülni: Cristian Ioan Bulgakov Kutyaszív című előadását rendezi.

A rendező elmondta továbbá: egy új, rangos nemzetközi színházi fesztivált is fognak szervezni, ám ez nem Sorompók Nélkül néven fut majd, hanem a régebben oly sikeres Teatru Imagine néven fut majd.

Újságírói kérdésre - miszerint mit szól ahhoz, hogy jókora késéssel kapták meg a színház dolgozói fizetésüket - a Marosvásárhelyen is dolgozó rendező csak annyit mondott: ilyen máshol is megtörténik. Az, hogy elfogyott a fizetésekre szánt alap, a polgármester szerint "kommunikációs hiba" miatt történt, ám senki nem kapott büntetést a mulasztás miatt.

Dorel Coica a sajtótájékoztatón igyekezett megváltoztatni a kialakult képet magáról, miszerint nem szereti a színházat. "Egyetemistaként minden héten a színházban voltam. Szatmáron is megyek majd színházba, ha nem drogosokról, alkoholistákról szólnak majd a darabok."

A polgármester számára az is kiderült: a Harag György Társulat előadásaira is bátran beülhet, hiszen azokat román nyelven feliratozzák. Immár négy éve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: