2011-11-13 09:00:28• hírek • MTI

Új szereposztást sürgetett pártjában Mesterházy

A kongresszuson felszólaló Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára örvendetesnek nevezte, hogy a szocialisták nemzetpolitikájuk újraértékelésére készülnek.
A kongresszuson felszólaló Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára örvendetesnek nevezte, hogy a szocialisták nemzetpolitikájuk újraértékelésére készülnek.

Az MSZP-n belüli új szereposztás kialakítását sürgette kongresszusi beszédében Mesterházy Attila szombaton.

A szocialista párt elnöke köszönetet mondott azoknak, akik a rendszerváltás óta az MSZP sikeréért dolgoztak. Majd úgy fogalmazott: most új politikára, sok új szereplőre és új szereposztásra van szükség. "Ezért arra kérlek benneteket, akik az elmúlt években megjelenítettétek a szocialista pártot, hogy most egy kicsit lépjetek hátrébb, és a nyilvánosság helyett a háttérből segítsétek munkátokkal ezt a közösséget" - mondta.

Mesterházy Attila azt javasolta, hogy hozzanak létre ügyvivői rendszert az MSZP-ben, így szélesítve a párt szakpolitikusi bázisát. Kezdeményezte, hogy az év végéig tartsanak tisztújítást a parlamenti frakcióban, majd januártól kezdjenek hozzá a párton belüli tisztújításhoz. Mindezt azért, hogy március végére megválasszák azt a csapatot, "amely elvezeti az MSZP-t a 2014-es győzelemig" - fogalmazott.

Indítványozta, hogy az MSZP kezdjen társadalmi egyeztetést szakpolitikai programjáról, és azt 2012. május 1-jén hozzák nyilvánosságra. Ezenkívül javasolta, indítsanak kampányt, amely korábbi ígéreteivel szembesíti a Fideszt. Beszédében a pártelnök új társadalmi, gazdasági és politikai megegyezést sürgetett, hangsúlyozva, hogy az emberek többsége már érzi a változás szükségességét, de ez nem jelenthet visszatérést "a Fidesz-kormány előtti világhoz". Mint mondta, a többség azért bizalmatlan a politikával szemben, mert a pártok a rendszerváltás óta többször hazugsággal, szándékaik eltitkolásával vagy program nélkül szereztek választói felhatalmazást.

Szólt arról is, hogy ha a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján, Magyarország "menthetetlenül a görög útra fog lépni". Véleménye szerint ennek jelei már láthatók: a magyar állampapírok eladhatatlanok, az országkockázat az egekbe szökött, a forint árfolyama romlik, az államadósság nő.

Mesterházy Attila szerint most minden, ellenzékből mondott szava visszahullik a Fideszre. "Ma tényleg rosszabbul élünk, mint másfél évvel ezelőtt. Ma tényleg a kormány miatt gyenge a forint, drága a benzin és magasak a törlesztőrészletek" - húzta alá. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben "gyerekek éheznek és fáznak az iskolákban", a hatalmon lévők "százmilliárdokat tőzsdéznek el, tízmilliárdokat költenek stadionokra (...), milliókat zongorára, szőnyegekre és idióta festményekre".

Gyurcsány Ferencék kilépéséről szólva azt mondta: elmentek az MSZP-ből azok, akik nem tudták jó szívvel képviselni a többségi döntéseket. "Sokat köszönhetnek a szocialista pártnak és a párt is sokat köszönhet nekik" - jegyezte meg, hozzáfűzve: ezzel lezártnak tekinti a kérdést. Korábban a küldötteknek kiosztották a volt miniszterelnök levelét, amelyben Gyurcsány Ferenc azt írta: arra fognak törekedni, hogy a két párt közötti eszmei, kulturális és politikai különbségek ellenére lehetséges szövetségesként tekintsenek egymásra.

A kongresszuson felszólaló Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára örvendetesnek nevezte, hogy a szocialisták nemzetpolitikájuk újraértékelésére készülnek. A főtitkár szerint az MSZP-nek mindenekelőtt azon határon túli magyarok felé kell nyitnia, akik nem tudják elfelejteni a 2004. december 5-ei népszavazás eredményét. Az RMDSZ főtitkára úgy fogalmazott, egyetlen felelős politikai párt sem engedheti meg magának, hogy megsértődjön, elzárkózzon a párbeszédtől. Mint mondta, számukra sem az a legfontosabb, hogy valaki jobb vagy baloldali, hanem hogy miként közeledik az erdélyi magyarsághoz.

A határon túli magyaroknak elsősorban arra volna szükségük, hogy Magyarország olyan regionális hatalom legyen, amely képes megakadályozni egy szlovákiai nyelvtörvényt vagy a szerbiai kollektív bűnösségre vonatkozó kezdeményezést - fogalmazott az RMDSZ főtitkára, aki szerint ugyanakkor komoly eredmény a könnyített honosítás lehetősége, feltéve, hogy az a szülőföldön maradással párosul. A kettős állampolgárságnak magyar választójoggal kell társulnia, de oly módon, hogy az ne ossza meg a magyar társadalmat - mondta.

Előzőleg Mesterházy Attila úgy fogalmazott: fontos kimondani, hogy "a magyar kulturális nemzet részének és a politikai nemzet jelképes tagjainak" tekintik a határon túli magyarokat, és támogatják autonómiatörekvéseiket. Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője videoüzenetében Gyurcsány Ferencék távozására utalva azt mondta: az MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, és az is marad. A volt miniszterelnök kilépését megdöbbentőnek nevezte, és úgy értékelt: a volt miniszterelnök nem hajlandó szolidaritást vállalni a szocialistákkal a jelenlegi nehéz helyzetben, miközben ők a legkritikusabb időkben is kiálltak mellette. "Ő a saját céljaiért akart tenni, nekünk viszont közösen kell folytatnunk a küzdelmet a demokráciáért" - fogalmazott a német politikus.

A kongresszuson az MSZP fiatal aktivistái József Attila Országház melletti szobrának tervezett áthelyezése miatt tiltakoztak, eközben a szocialista párt budapesti elnökségének tagjai élőlánccal vették körbe az alkotást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: