2005-07-28 21:14:05• hírek • Szatmar.ro

Új szelek fújnak

A Megyei Tanács mai űlésén a PSD nekiesett egykori koalíciós partnerének.
A Megyei Tanács ülése csendes, rövid gyűlésnek ígérkezett, de nem így történt. A várakozásokkal ellentétben nem az RMDSZ-PSD páros dominálta a gyűlést, hanem, mint ahogy az egyik szociáldemokrata tanácsos mondta: elkezdődött működni az RMDSZ-PNL koalíció. A napirendi pontok nagyrészt minden probléma nélkül mentek át, valójában csak egy napirend váltott ki vitát. A liberális párt eddigi ellenzéki kötekedő stílusát átvette a Szociáldemokrata Párt., és utcaszéli stílusban támadta és bírálta az RMDSZ-t és a tanácselnököt. Ezúttal a liberálisok és az RMDSZ közös frontot alkotottak.

A 14 napirendi pontból egyet a legelején levett a tanács mivel, aktualitását vesztette, a többi pont viszont simán átment.

A napirenden költségvetés-módosítás is szerepelt, az alárendelt intézmények költségeinek elfogadása, igazgatótanács kiegészítése és a felvett kölcsönnel kapcsolatosan a kamatok fizetését foglalta be a tanács a költségvetésbe. Egyetlen napirendi pont váltott ki vitát, az „ATOP”-nak elkeresztelt testület kiegészítése. A Területi Közrendügyi Hatóság (ATOP) tagjai közül négyen, mindannyian a Szociáldemokrata Párt tagjai, összeférhetetlenség miatt lemondtak tagságukról: a két tanács-alelnök, és két polgármester. A PSD tanácsosok nem akarták kiengedni kezükből a helyeket, és szerettek volna a saját soraikból nevesíteni személyeket a megürült helyekre. A megüresedett helyekre két személyt az RMDSZ és kettőt a Liberális Párt javasolt, a PSD tanácsosok próbálták etnikai alapokra terelni a kérdést és sokallták a megye legerősebb pártjának, a nagyszámú jelenlétét a testületben. Végül a Liberális Párt és az RMDSZ átvitte ezt a javaslatot is.

A Szociáldemokrata Párt tagjai ezt követően durva vádakkal illették az elnököt,  még a legutóbbi gyűlésen általuk is megszavazott kölcsön fontosságát is megkérdőjelezték, és 180 fokos fordulatot véve bírálták a döntést. Elsősorban a gázbevezetés kérdése zavarta őket, amelyre szerintük nincs szüksége a megye lakosságának. A dologgal kapcsolatban megjegyezendő, hogy a megye több városában nincs gáz, és a falvak nagy többségében sem. Az elnök kijelentette, hogy a megye lakosságának meg kell adni a lehetőséget, hogy döntsön: beköti a gázt a házába, vagy sem.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: