2010-06-01 10:22:10• hírek • Szatmár.ro

Új szakokat indít a Partiumi Keresztény Egyetem

A közelgő egyetemi felvételi időszakban két új szakra hirdet felvételit a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem.

A 2010-2011-es tanévben indul Nagyváradon a Magyar nyelv és irodalom szak. A PKE rektora, dr. János-Szatmári Szabolcs szerint az új szak indítása szimbolikus jelentőségű és gyakorlati fontosságú az egyetem számára, hisz az önmagát magyar egyetemként meghatározó intézmény számára a tudatosan vállalt magyar értékek erősítését jelenti a magyar kultúrával, nyelvvel és irodalommal való akadémiai szintű foglakozás lehetősége, másrészt pedig a szak indítását regionális és szakmai-piaci igény is indokolja, amennyiben továbbra is nagy igény mutatkozik magyar nyelv és irodalom szakos tanárok, fordítók, kulturális szakemberek, programszervezők, ügyintézők iránt.

Ugyancsak újdonság a Társadalmi marginalitás és inklúzió néven szintén 2010-ben induló mesterképzési program is, amelyet a szociális munkás szakos képzésre építve indít az egyetem Társadalomtudományi Tanszéke.

A Partiumi Keresztény egyetem keretein belül jelenleg három kar működik, amelyek a bölcsész- és társadalomtudományi, közgazdaságtudományi, illetve művészeti képzéseknek nyújtanak szervezeti keretet. A Bölcsészettudományi Kar keretében nyolc szak (Református didaktikai teológia, Német nyelv és irodalom, Szociális munka, Filozófia, Angol nyelv és irodalom, Angol nyelv és irodalom - román nyelv és irodalom, Szociológia, Román nyelv és irodalom) működik. A Művészeti Kar keretében a Zenepedagógia és a Képzőművészet szakok szerveződnek, míg a Közgazdaságtudományi Kar a Menedzsment és a Kereskedelmi, turisztikai és szolgáltatási egységek gazdaságtana szakokat egyesíti. A három karon összesen 950 hallgató folytatja tanulmányait, ebből 881 alapképzésben, 69 pedig mesteri programok keretén belül.

A PKE és a Debreceni Egyetem stratégiai partnerségének jegyében kialakult együttműködés eredménye, hogy 2005-től egyetemünk ad helyet a Mezőgazdasági mérnöki BSc alapszaknak, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának Kar kihelyezett képzéseként.

Mivel a Partiumi Keresztény Egyetem 2008-ban elnyerte az intézményi akkreditációt, lehetővé vált mesteri képzés indítása is az intézmény keretein belül. 2009-ben négy mesterképző program (Többnyelvűség és multikulturalitás, Európai szociálpolitikák, Kortárs politikai filozófia, Filozófia és művészet a nyilvános térben) nyerte el a akkreditációt, illetve előkészületben van a Kis- és középvállalatok menedzsmentje nevű közgazdaságtudományi mesteri program akkreditációs dossziéja is, amelynek pozitív elbírálása esetén már ez év őszén beindulhat a mesterképzés ezen a szakterületen is.
A felvételivel kapcsolatos bővebb információk, valamint az idei Felvételi Tájékoztató az egyetem honlapján, a www.partium.ro címen érhetők el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: