2010-11-12 12:05:11• hírek • Szatmar.ro

Új szabályok a városban

A kereskedelmi egységek működését is törvények szabályozzák annak érdekében, hogy ezek nyitvatartása és tevékenysége ne zavarja a lakosság életkörülményeit. Ezek a feltételek Szatmárnémetiben változni fognak, amennyiben a helyi tanács megszavazza a határozattervezetet.

Sok panasz érkezik a polgármesteri hivatalhoz a lakosság részéről főleg a szórakozóhelyek, bárok miatt. Az éjszakai élet ugyanis csak azoknak szórakoztató, akik benne vannak, akik pedig az ágyból hallgatják végig az utcán kialakult konfliktusokat az ittas emberek között, vagy az üvegcsörömpöléseket, nem lehet túl kellemes. Az elmúlt időszakban az illetékesek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ellenőrzésekre, főleg hétvégén, hogy megelőzhető legyen a rendbontás, és a lakosságnak így kevesebb oka legyen a felháborodásra.

A kereskedelmi egységek működését jelenleg szabályzó határozatot új alpontokkal bővítené ki a képviselő-testület.
A feltételek szerint hétköznap és szombaton reggel 6 és 24 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap pedig 8-tól 24 óráig. Az időintervallum meghosszabbítására is van lehetőség, abban az esetben, ha nem lakott zónában helyezkedik el, vagy ha olyan épületben van, amelynek nincs lakás a közvetlen szomszédságban.

Amennyiben a bolt, kocsma vagy vendéglő tömbház földszintjén helyezkedik el, feltétlenül szükséges a lakószövetség, vagy a lakók legalább kétharmadának beleegyezése. Ezen kívül bele kell egyezzen a kereskedelmi egység fölött lévő ingatlan tulajdonosa vagy használója is. Ha az egység háznegyedben van, minden olyan lakóház tulajdonosának vagy bérlőjének részéről szükséges a beleegyezés, amelyek 50 méteres körzetben helyezkednek el. A megegyezésben szerepelnie kell a nyitvatartási időintervallumnak is, amellyel a lakók egyetértenek.

Ha a közélelmezési egységek teljesítik is a felsorolt követelményeket, még nem egyértelmű, hogy kitolhatják nyitvatartásukat a megszabott időkereten túl, hiszen Szatmárnémeti vezetőségének jogában áll ezt visszautasítani, vagy éppen 24 óra helyett 22 óráig adni engedélyt a nyitvatartásra, amennyiben annak működése esélyt adna a csendháborításra, a közrend sértésére.

A jelenlegi határozatot azzal bővíti ki a tanácstestület, hogy a tömbházak aljában lévő kereskedelmi egységekben tilos a zenés programok rendezése. A bárok vagy éjjeli szórakozóhelyeknek biztosítaniuk kell a bejárattól számított 50 méteres körzetben a rendet, vagy saját személyzettel, vagy pedig biztonsági cégekkel kötött szerződés alapján. Amennyiben ezek nem tudják hatékonyan megoldani a problémákat, a városvezetés lecsökkentheti a nyitva tartás időtartamát.

A szabályok be nem tartása miatt borsos büntetéseket sóznak a tulajdonosokra, ugyanakkor még az engedélyüket is veszélyeztethetik. Amennyiben egy kereskedelmi egységet 12 hónap alatt több, mint háromszor megbüntetnek a nyitvatartás be nem tartása, csendháborítás, és rendbontás, vagy bármilyen törvénysértés miatt, visszavonják vagy felfüggesztik a működési engedélyt.


Az önkormányzat új szabályokat léptetne érvénybe
Az önkormányzat új szabályokat léptetne érvénybe


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: