2012-03-20 08:45:52• hírek • (x)

Új röntgen szakorvossal bővült a Korall Klinika csapata

A szatmárnémeti Korall Klinika célja, hogy magas színvonalú járóbeteg ellátást biztosítson elismert szakorvosok közreműködésével, mindezt harmonikus, modern környezetben. Ezúttal a klinika új röntgen és ultrahang szakos orvosával, Dr. Nyisztor-Csáki Tímeával beszélgettünk.

Az ultrahang a hetvenes évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban gyakran használt vizsgálati módszerré vált, hiszen egyike a beteget legjobban kímélő vizsgáló eljárásoknak és alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is. Az ultrahangos vizsgálatot bárki kérheti függetlenül attól, hogy van-e panasza, hiszen manapság ez a vizsgálat már rutineljárásnak számít

Dr. Nyisztor-Csáki Tímea, a budapesti orvosi egyetemen tette le szakvizsgáját 2011-ben, jelenleg pedig a Debreceni Klinikán dolgozik. Március 17-től a Szatmárnémeti Korall klinika csapatát is bővíti a röntgen és ultrahang szakos doktornő.

A vizsgálatok spektrumát illetően a szakorvos elvégez hasi komplex vizsgálatot, kismedencei, nyaki ( pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki nyirokcsomók vizsgálata), emlő, végtagi Doppler-vizsgálatot, ízületi és lágy-rész ultrahangot. Az említettek mellett a here, axillák és ingvinális régiók ultrahangos vizsgálata is elvégezhető.

„Panaszok esetén például egy hasi ultrahang vizsgálat során sok mindenre fény derülhet, az egyszerű problémákra, a daganatos elváltozásokra, gyulladásokra, epe- és vesekövekre egyaránt. A vénás Doppler vizsgálat esetén megítélhetőek a trombózisok, amelyek akár egy tüdőembólia okát is jelenthetik. E vizsgálat esetén fény derülhet a vénás keringési elégtelenségekre is." -mondta el Dr. Nyisztor-Csáki

Az artériás Doppler-vizsgálat során láthatók az érszűkületek, érelzáródások, a pajzsmirigyultrahang során pedig kiábrázolódnak a különböző göbök, cisztás elváltozások.

Az emlő ultrahangvizsgálat folyamán a belignus és malignus - jó és rossz indulatú - elváltozások megítélése a legfontosabb irányelv.

A nyaki lágyrészek, axillák, ingvinális régiók ultrahangos vizsgálata során a nyirokcsomók állapotát, méretét vizsgáljuk, az ízületi ultrahangok során pedig megfigyelhetők a kóros folyadékgyülemek, vagy a meszes felrakódások - világosított fel a szakorvos.

A klinikán egy nagyon performáns, több funkciós ultrahang készülék áll a szakorvosok rendelkezésére. A készülék nem csak egyetlen testtájék vizsgálatára alkalmas; a különböző célú vizsgálatokhoz más és más kiképzésű vizsgálófejekre van szükség. Többek között vizsgálhatók a hasi szervek, az emlők, a fej-nyaki szervek, a szív, az erek, az ízületek, a herék stb. A vizsgálat során pedig kimutathatók daganatok, ciszták, fejlődési rendellenességek, epe- és vesekövek, valamint az általuk okozott elzáródás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: