2011-08-23 10:10:33• hírek • MTI

Az időközi választáson nem örülhetett az ellenzék

Várakozáson alul szerepelt a román ellenzék az időközi parlamenti választáson, a két egyéni választókerület közül csak egyben szerzett jelöltjük mandátumot.


Neamt és Máramaros megyében vasárnap szerveztek időközi választást, miután két parlamenti képviselői hely megürült. Neamt megyében a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltje kapta a legtöbb voksot (55 százalék), ellenfele, a Szociálliberális Szövetség (USL) jelöltje csak 45 százalékot ért el. Máramaros megyében az USL jelöltje diadalmaskodott a szavazatok 43 százalékával, a PD-L jelöltje a voksok 36 százalékát gyűjtötte össze. Az ellenzék számára ez is csalódást jelent, mivel ebben a megyében több jelölt volt, nem csak kettő. 

Az eredmények közlése után Crin Antonescu, az USL társelnöke nyíltan is hangot adott csalódottságának. Kijelentette, hogy az időközi választásokon számukra várakozáson aluli eredmények születtek.
Ezt a választást kiemelten fontos megmérettetésként kezelték a főbb román pártok, hiszen bemelegítés volt a jövő évi választásokra. 2012 nyarán ugyanis önkormányzati választásra kerül sor, a jövő év őszén pedig parlamenti választást rendeznek.

Az időközi választás érdekességét az is növelte, hogy az év elején életre hívott, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta ellenzéki USL először mérkőzött meg választáson. Az elmúlt hetekben közzétett közvélemény-kutatások zöme szerint a szociálliberálisok nyernék meg a választásokat, támogatottságukat 50 százalék fölöttire becsülték. A PD-L szerint viszont ezek az eredmények azt mutatják, hogy az ellenzéki szövetség politikusainak még sokat kell dolgozniuk ahhoz, hogy a valóságban is elérjék a felmérésekben kimutatott támogatottságot.

A hétvégén Neamt és Máramaros megyében választottak - fotó:emaramures.ro

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: