2009-05-05 14:30:51• hírek • Gozner Gertrud

Új projekt az EKÉ-nél

Új projektet indított a szatmári Erdélyi Kárpát Egyesület Akció a helyi közösségek és a természet állapotának a megóvására címmel.

A Polgártárs Alapítvánnyal közösen áprilisban elindított program célja a lakosság aktív bevonása a környezetvédelmi problémák felderítésébe. Arra kérik a megye lakosait, ha bármiféle környezetvédelmi problémát észlelnek a lakó- vagy munkahelyük közelében, azt jelentsék be az EKE-irodában.

Amint Márk-Nagy Jánostól, a projekt vezetőjétől megtudtuk, olyan környezeti problémákra szeretnék felhívni a lakosság figyelmét, mint a természet pusztítása, vagy olyan épületek, illetve egyéb létesítmények a lakóhelyek közelében, amelyek veszélyeztetik az ott élők javait, egészségét, sőt, akár az életét is. Például ha valakik tűz- és robbanásveszélyes létesítmények közelében élnek.

A veszélyre szeretnénk valójában felhívni a figyelmüket, arra, amit annak élnek meg a megye lakosai. Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek körülnézzenek a házuk táján, meg akarjuk tudni mennyire figyelnek oda közvetlen környezetükre, mennyire tudatosítják a helyi problémákat - fejtette ki a projektvezető.

A határidő lejárta után a beérkezett panaszokat átnézik, és szakértőkkel megvizsgálják. Ezután kiválasztják belőle a megyére leginkább jellemzőbb eseteket, és azokkal behatóbban szeretnének foglalkozni. Egyúttal értesítik a Környezetvédelmi Őrséget, információkat kérnek le a Környezetvédelmi Ügynökségtől az adott problémával kapcsolatban, és ha másképp nem lehet, bírósági útra terelik az ügyet.

Pert indítunk ha nincs más mód a környezetkárosító helyzet megszüntetésére. Például kérhetjük a környezetvédelmi engedély visszavonását, és a szennyező cég tevékenységének a megszüntetését. Felelősségre kell vonni őket, majd helyreállítani a környezet eredeti állapotát - zárta mondanivalóját az EKE munkatársa. A lakossági bejelentéseket május 20-ig a 0261-711050-es telefonszámra vagy az eke@xnet.ro emailcímre várják.

A veszélyre szeretnék felhívni a lakosság figyelmét

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: