2014-07-14 10:19:38• hírek • MTI

Új párt nyerte meg a szlovén választásokat az exit poll szerint

Miro Cerar jogászprofesszor alig egy hónapja alakított pártja nyerte meg a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokat Szlovéniában a TV Slovenija és a POP TV által az interneten közzétett exit poll szerint.

A szavazóhelyiségek elhagyása után végzett közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a baloldali Miro Cerar Pártja (SMC) a voksok 37 százalékát szerezte meg, bő 17 százalékkal megelőzve a második helyre befutó, ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Pártot (SDS). A felmérés szerint a harmadik helyen a balközép Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS) végzett.

Az SDS a felmérés eredményeinek ismeretében bejelentette, hogy nem ismerik el a választás tisztességét. Indoklásul vezetőjük, Janez Jansa egykori kormányfő bebörtönzését hozták fel.

A párt helyettes vezetője, Zvonko Cernac szerint megválasztott képviselőik ki fogják tölteni mandátumukat, de nem fognak betölteni semmilyen pozíciót a parlamentben, és alkalmi alapon döntik majd el, hogy részt vesznek-e az egyes üléseken.

A legnagyobb meglepetést az Egyesült Baloldal okozta - a jelentések szerint -, mert az exit poll szerint a voksok legalább 7 százalékát szerezte meg, miközben a választást megelőző utolsó közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy alig érik majd el a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

Amennyiben az exit poll eredményei pontosnak bizonyulnak, a szlovén törvényhozás 90 fős alsóházában helye lesz még a Szociáldemokratáknak (5,8 százalék), a keresztény irányultságú Új Szlovéniának (5,4 százalék) és a lemondott kormányfő új balközép pártjának, az Alenka Bratusek Szövetségének (4,7 százalék). Három eddigi parlamenti pártnak viszont nem sikerült újráznia.

A központi választási bizottság adatai alapján 16 óráig a szavazásra jogosult 1 millió 714 ezer 476 szlovén állampolgár 35,67 százaléka járult az urnák elé. Ez alacsonyabb részvétel, mint a korábbi években, 2011-ben például 16 óráig a választók 48,5 százaléka adta le a voksát. A legtöbben 1990-ben szavaztak, amikor a függetlenségi népszavazáson 16 óráig már a választók 81,91 százaléka voksolt.

A szlovének 19 óráig szavazhattak a 17 párt, valamint választási lista egyikére Szlovénia 3140 szavazóhelyén és 32 diplomáciai külképviseleten.

A szlovén törvényhozás 90 mandátumáért 1134 jelölt verseng, 43 százalékuk nő.

A végleges és hivatalos eredményeket a levélszavazatok beérkezése és feldolgozása után teszik közzé várhatóan július 29-én. A Nemzetgyűlés alakuló ülését az előzetes tervek alapján augusztus 1-jén tartják, amikor az új képviselők leteszik esküjüket, és megválasztják a parlament elnökét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: