2010-05-03 13:42:04• hírek • MTI/AP/AFP

Új párt alakult

Marian Sarbu
Marian Sarbu

Új párt alakult Romániában, amelynek meghatározó vezetői a parlamentben függetlenként tevékenykedő képviselők és szenátorok.

A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) néven alapított párt középbaloldali erőként határozza meg magát. Soraiban több olyan képviselő és szenátor található, aki korábban az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) erősítette. Az új párt elnökévé Marian Sarbut választották, aki korábban a PSD munkaügyi minisztere volt. A politikai alakulat ügyvezető elnöke Gabriel Oprea lett, aki a Traian Basescu román államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta jelenlegi kormány védelmi minisztere. A párt tiszteletbeli elnöki posztját szintén a PSD egyik volt minisztere tölti be Cristian Diaconescu személyében, aki korábban a külügyi tárcát vezette.

Victor Ponta, a jelenlegi legerősebb ellenzéki politikai erőnek számító PSD elnöke élesen bírálta az új alakulatot és annak vezetőit, utóbbiakat "kalandoroknak" nevezte, akik szerinte a húsosfazék köré csoportosulnak. Az új párt azonban nem tekinthető parlamenti pártnak még akkor sem, ha vezetői független képviselőkként és szenátorokként tagjai a törvényhozó testületnek. Máté András Levente RMDSZ-es képviselő, a román képviselőház jogi bizottságának tagja az Új Magyar Szó című romániai magyar napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a parlament házszabálya egyértelműen kimondja: nem alakíthat parlamenti frakciót az a párt, amely nem választások révén került be a törvényhozói testületbe. Így a függetleneknek semmiféle többletjogot nem ad a párttá alakulás - magyarázta a lapnak a képviselő.

Mint az ÚMSZ hétfői cikkében megállapítja, romániai politikai körökben szinte teljes az egyetértés abban, hogy az UNPR mindenekelőtt Traian Basescu érdekeit szolgálja, és a tömörülés a PD-L "leányvállalatának" tekinthető, amelyet Basescu a kényelmesebb parlamenti többség kedvéért hozott létre. Korábban elhangzottak olyan vélemények is, hogy az új párt megalakulásával a PD-L kiszoríthatja a kormányból az RMDSZ-t. Fekete-Szabó András, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azonban úgy véli, az UNPR-t valószínűleg "felszippantja" majd valamelyik nagyobb párt, ugyanis kevés esélye van arra, hogy bejusson a parlamentbe a 2012-es parlamenti választásokon.

Bukaresti elemzők ugyanakkor kifejtik: ha ez a fajta összeolvadás mégsem jönne létre, az új alakulat akkor is betölti a neki szánt "basescui szerepet", vagyis középbaloldali programjával a következő választásokon a szociáldemokratáktól vonhat el jelentős számú szavazót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: