2016-12-12 10:12:41• hírek • Szatmár.ro

Új parkolóhelyek kialakítását is javasolták olvasóink

Az egyik javaslat szerint ponton-hidat kellene építeni a Szamosra.

A Szatmár.ro és az Auto Check Center (ACC) szervizhálózat közös akciójának keretében bárki javaslatot tehet Szatmárnémeti közlekedésének módosítására. Ezeket a közlekedésbiztonsági szakemberek is látni fogják, a legátgondoltabb ötleteket pedig gyakorlatba is ültetik! A javaslatokért mindenki kisebb ajándékot kap, és hetente egy-egy nagyobb meglepetést is kisorsolunk!

A javaslatok nem csak a Szatmár.ro-n jelennek meg, hanem a legjobb és megvalósítható ötleteket gyakorlatba is fogják ültetni - erről Maskulik Csaba, Szatmárnémeti Közlekedésbiztonsági Bizottságának a tagja biztosította hírportálunkat.

Ha lassan megőrülsz a közlekedésben tapasztalt furcsaságoktól, most kiengedheted a gőzt: írd meg nekünk konkrét javaslatodat és segíts, hogy mindenki számára jobb, gördülékenyebb és ezáltal biztonságosabb legyen a közlekedés Szatmárnémetiben!

A javaslatokat a szatmar@szatmar.ro email címre várjuk. Akciónk három héten keresztül tart, a hét folyamán beérkezett javaslatokat jövő szerdán tesszük majd közzé, és ekkor hirdetjük ki a hét nyertesét is. Ne feledd, minden javaslatot tevőt egy-egy kisebb ACC-s ajándékkal jutalmazunk, szerdánként pedig egy nagyobb ajándékcsomag talál majd gazdára!

Az akciónk ezen a héten szerdán zárul. A javaslatokat beküldőket a harmadik héten ACC-s jégkaparóval jutalmazzuk, és három szerencsés beküldő egy-egy asztali naptárat és egy-egy asztali fenyő alakú dekorációt nyer.

Következzenek az újabb javaslatok!


Fazekas László javaslatai:

A Kálvin téren javasolnám hogy legyen az Ady Endre felől érkezők valamint a régi központi körforgalom irányából érkezők számára jobbra szaggatott zöld lámpa, amellyel valamelyest csökkenne a várakozási idő, főleg az Ady Endre irányából érkezők számára, ott ugyanis a forgalom mintegy fele egyébként is jobbra térne. Persze ha előre egy olyan kerül aki előre akar menni, akkor várakozik a sor, de ugyanúgy az is megtörténhet, hogy 3-4 autó fordul jobbra.

Szintén a Kálvin térre javasolnám, hogy már a Retezatului utcától jobbra fordulva legyen tilos a parkolás, így a jobbra haladók jobban elférnek, és gyorsabb a haladás. Mindössze pár parkolóhelyet veszítenénk. A környékének egyébként is jót tenne, ha valamilyen módon a város fizetett parkolóvá tudná alakítani a Kogalniceanu utcai üres területet. Táblákkal lehetne jelölni a parkoló helyek felé való haladást, láthattunk már ilyet pl Debrecenben.



Szintén a teret érintené a javaslatom, hogy ne legyen egyszerre a zöld a  Láncos templom irányából érkezők és a nagypiac/Retezatului utca irányából érkezők számára, a Iuliu Maniu utcából ugyanis így alig lehet haladni.


Botos Attila javaslatai:

1. Megfontolandó lenne a színház utcáját kétirányúvá tenni, és az egyik oldalon megszüntetni a parkolási lehetőséget. Ugyan elvesztenénk 20- 25 parkolóhelyet, a sugárút felől a színház utcáján keresztül meg lehetne közelíteni a Kálvin teret, vagy ezt kikerülni az Averescu utcán keresztül. Így tehermentesülne a régi központi körforgalom és a Stefan cel Mare is.

2. Egy másik javaslat, amely ugyanakkor az első javaslat által megszűnt parkolóhelyek pótlására is megoldás lehetne: új parkolóhelyek kialakítása a régi központban.
- A Lucaciu téren van két hatalmas betontér. A hős katonák szobra előtt nyilván nem lehet, de a múzeum előtti beton téren lehetne egy parkolót kialakítani, ami nagyban segítene a környék parkolási gondjai szempontjából.
A tér jelenleg nem is szép nem is hasznos. Amikor valamilyen esemény van, ideiglenesen meg lehetne szüntetni a parkolót, de az év nagy részében hasznos lenne.



Szintén segítene a központi parkolási gondok megoldásában a taxi megálló megszüntetése / elköltöztetése. Emlékeztetőül, már van egy taxi megálló a székesegyház előtt, néhány hely még elférne a Moda ház előtti park két oldalán lévő buszmegálló előtt/ után. A taxi megálló felszabadításával hasznos parkolóhelyeket lehetne a lakosok rendelkezésére bocsátani. A taxisoknak nem az a dolguk hogy 20-asával parkoljanak.



A taxi megálló jelenleg elég nagy luxus ebben a formában, néhány méterrel arrébb egy másik is található. A buszmegálló előtti rész illegális parkolási hely helyett taxi megálló lehetne.


Balla Ottó javaslatai:

Én mindenképpen abban látom a város forgalmának a megkönnyítésít, hogy a csúcsidőkben (vagyis reggel és délután) a forgalmat el kellene osztani több irányba és több lehetőséggel. Jelenleg a város nagy problémája a két híd, ami a városközponton keresztul halad, és nemcsak a város forgalma, de a régiós, a tranzitforgalom is itt halad át. A jövőben tervbe van a város körgyűrűje egy híddal, és egy másik híd a strand és a 17-es lakótelep között, de ezek még hosszútávú tervek és projektek, amik nem zárják ki a lent megemlített lehetséges bővítéseket sem. Egy város, és általában egy agglomeráció forgalmának megkönnyítésén sokat segítenek a főutak korlátmentesítése, folyosók kialakítása, ezért én körgyűrűk, sugárutak és párhuzamos utak kialakításában gondolkodom ahhoz, hogy ne alakuljanak ki gócpontok, vagy legyen alternatív útvonal egy már kialakult dugónál. Itt egy pár javaslat, ami között biztos található már más által is említett lehetőség, de inkabb többsször, mint egyszer sem:

1. A vasútállomásnál a vasúti átjárót meg kellene nyitni 3,5 tonnáig, elektromos fényjelzővel, amely egy perccel a vonat érkezése előtt váltana pirosra, és nem egy negyed órával előtte. Így tehermentesíteni lehetne a Traian sugárutat és a Corvinilor-Henry Coanda bekötőt.



2. Az állomást és a Lazarului utcát összekötni a vasút mentén - Tehermentesíteni lehetne a várost az állomás környékéről az Aquastar és a Mikola-Lázári irányba, lámpák és kereszteződések nélkül.

3. A Sighetului és a Porumbeilor út összenyitását, illetve a Miron Costin út összekötését a Darai úttal. Tehermentesíteni lehetne a Titulescu tér forgalmát, mivelhogy ez az egyedüli átjáró az Unirii-Aurel Vlaicu utak és a Titulescu lakótelep nyugati része között, a legközelebbi az már az Ady Endre út, ami nem elegendő a forgalmas időszakokban.

4. Javasolnám a Diana és a Transilvania sugárút összenyitását, illetve a Diana út összenyitását a Sighisoara utcával. Ezáltal a város központjából egy kisebb belső körgyűrű segítségével el lehetne érni a Magyarország irányába vezető útra, sőt még az Aquastar és Batiz, illetve Udvari irányába is dugók, nagyobb kerszteződések és lámpák nélkül, az irány a Transilvania-Diana-Sighisoara-Miron Costin-Sighetului-Porumbeilor-Lacrimioarei-Rodnei -Fabricii-Odoreului utcákat érintve.

5. Javaslom a Titulescu lakótelep és a 16-os lakótelep összekötését egy gyalogos/bicikli-robogó/személyautó (1,5-2,5 tonna) egysávos pontonhíddal, amely akár lámpa által időközönként váltakozó egyirányú lehetne, a C-tin Brancusi es a Zenit utca között, vagy a Dragos Voda és a Fagarasului vagy Gellért Sándor utca között. Tehermentesíteni lehetne a központot a Nagypiac környékén, a Golescu hidat, a Lotus előtti jelzőlámpát azok számára, akik az északnyugati részről mennének a délnyugati részre (lásd Arad, gyaloghíd a Maros felett).

6. Javaslom a 16-os lakótelep és a Soarelui lakótelep összekötését a Dunarii és az Uzinei utcák összenyitásával a töltés mentén, úgy, mint a Transilvania sugárút a másik oldalon, de nem dupla sávval. Így megoldható lenne két jelzőlámpás kereszteződés tehermentesítése is (itt a Burgya-sarki temetőnél egy kis földmunka lenne szükséges a töltés a Szamos felé tolására az út kialaítására a töltés és a temető között).

7. A nagypaic és a régi központ közötti forgalomnak az átalakítása a következőképpen:
- a Retezatului utcát teljes hosszában egyirányúsítani a Iuliu Maniu utca felé
- a Mihail Kogalniceanu utcát megnyitni az Aurora és az Astoria szállodak között, lebontva az Astorianak az egyszintes részét, így elférne a két sáv személyautók számára.                
- a Brancusi és a Bujorului útszakaszt a Martirilor Deportati és a Petőfi utca között egyirányusítani, egyiket a híd felé, a másikat a híd irányából.


S. Edit javaslata:

Olvasgatva az ötleteket a közlekedés jobbá tételéről, nekem is lenne egy észrevételem. Amikor ócskapiac van, acélideg szükséges az arra lakó embereknek... jó dolog a körforgalom, de sok gyalogos úgy gondolja, mivel ő most ócskázik, neki van elsőbbsége és siet, nehogy lemaradjon egy kacatról. Mint a kis libák, szépen, egymás után, 3-4, majd 10-20 embert kell végignézni, mire egy autó "elfèr". (Jó, hogy itt "nem érvényes" a törvény - ha a gyalogos lelép, meg kell állni - mert biza jó sok ember maradna jogositvány nélkül). Meg lehetne oldani egy közlekedési lámpával, ami csak szerdán és vasárnap működne. A számtalan tilosban parkoló autót már meg se említem... azt hinném, hogy eltévedtem ha vasárnaponként szabad lenne az út az Ócska-Venezia pizzázó közt.


Matécsa Elemér István javaslata:

A központtal már sokan foglalkoztak ezért inkább egy másik zsúfolt zónáról szeretnék véleményt alkotni. Az Ady Endre és a Baritiu utcát kellene tehermentesíteni, főleg szerdán és vasárnap. A legnagyobb probléma a parkoló autók sokasága, ami szabályosan dugókat okoz és sok esetben a mentők vagy tűzoltók is elakadnak. Ennek a tarthatatlan helyzetnek a megoldására három lehetőséget javasolnék.
1. Az ócskasor elköltöztetése, ami nagyon nehezen kivitelezhető.
2. A főtér irányában, bal oldalon megállási tilalom, ezt szigorúan betartatni a kedves gépkocsivezetőkkel.
3. Parkoló kialakitása, a fák között (lásd Closca sugárút), amit a széles zöldövezet lehetővé tesz. Ebben az esetben a parkoló autók nem foglalnák el az úttestet és a forgalom akadálymentesítése megvalósulna.


Aschner Imre javaslata:

Bozsó Ferenc javaslatát  tovább vinném, és érintős villanyrendőröket  javasolnék a Pannónia ( Dacia) szálloda elé. Déli 1 és 3 között a közeli líceumok diákjai egyenként, vagy kis csoportban mennek át a park felé kis távolságra egymástól, feltartva a forgalmat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: